17.8 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMinistrii nu au renuntat la bugetul adoptat in Guvern

Ministrii nu au renuntat la bugetul adoptat in Guvern

Proiectul de buget pe anul 2007 a fost prezentat si sustinut ieri de ministrii sau secretarii de stat din fiecare domeniu de activitate in fata comiisilor parlamentare de specialitate. Proiectul a primit si votul pentru etapa urmatoare, dar si pentru mai multe propuneri facute personal de deputati si senatori, prin care au cerut suplimentari de bani necesari nevoilor din localitatile din tara pe care ei le reprezinta in Parlament. Ministrii nu au renuntat la forma proiectului de buget adoptata in Guvern, dar au admis totusi astfel de amendamente. Totul se va discuta insa in comisiile reunite de buget, peste cateva zile, in prezenta ministrului de Finante.

Salariile profesorilor vor creste cu 22%

Cadrele didactice au reusit sa mai smulga, cu ajutorul senatorilor si deputatilor din Comisiile pentru invatamant, 4% in plus fata de cat se aratase Guvernul dispus sa acorde pentru majorarea salariilor, conform proiectului de buget pentru anul 2007. Concret, de la 1 ianuarie 2007, salariile profesorilor vor creste cu 7%, iar de la 1 octombrie cu inca 15%. In total, o crestere cu 22%, fata de 18% cat a cuprins in proiectul de buget Executivul. Suma necesara pentru aceasta marire, de aproximativ 420 milioane RON, va fi insa transferata de la capitolul cheltuieli de capital, adica de la investitii.
Cu alte cuvinte, suma totala acordata Ministerului Educatiei si Cercetarii pentru anul 2007 ramane aceeasi, doar ca in interiorul ei se va produce o redistribuire a fondurilor. Modificarea a fost votata ca urmare a unui amendament formulat de deputatul PNL Ion Preda si insusit de membrii celor doua comisii. Reprezentantii sindicatelor prezenti la dezbateri au sustinut formula, in vreme ce ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a acceptat-o tacit. Singurul care s-a pronuntat ferm impotriva oricarei majorari de salarii peste limita deja stabilita a fost ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Acesta i-a acuzat pe reprezentantii opozitiei ca nu au facut nimic pentru invatamant in ultimii 15 ani si i-a avertizat pe senatori si deputati ca o crestere de salarii prea mare ar duce la „distrugerea echilibrelor macroeconomice”. Ministrul Mihail Hardau a dat „unda verde” alesilor in ceea ce priveste transferul sumei de bani de la investitii la cheltuieli de personal, desi a declarat la inceputul sedintei ca 5,2% din PIB este un buget corespunzator pentru necesitatile Educatiei si Cercetarii. La randul lor, reprezentantii sindicatelor i-au acuzat pe guvernanti ca nu respecta Legea invatamantului si promisiunile din campania electorala si au anticipat ca si anul 2007 va fi marcat de proteste, deoarece salariile profesorilor sunt cele mai mici din sectorul bugetar.

Un miliard de euro in plus la Transporturi

Bugetul Ministerului Transporturilor pentru 2007 ar putea fi suplimentat cu circa un miliard de euro, banii urmand sa provina din Fondul de Dezvoltare, care reuneste sumele obtinute de statul roman in procesul de privatizare. Comisiile reunite pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic au avizat miercuri favorabil proiectul legii bugetului pe anul 2007 pe domeniul transporturilor.
Potrivit proiectului de buget alocat Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, peste o treime din buget va fi destinata constructiei de autostrazi si drumuri. In total, pentru sectorul transporturi, Executivul a alocat 10,84 miliarde lei. Din aceasta suma, 3,78 miliarde lei sunt alocate pentru programul de modernizare a drumurilor nationale si construirea de autostrazi si care implica o finantare din fonduri europene de 269 milioane lei. Programul de reabilitare a infrastructurii feroviare are alocate fonduri de 1,75 miliarde lei si implica o finantare de fonduri europene de 5 milioane lei. Pentru programul de constructii pentru tineri se aloca 315 milioane lei, respectiv 9,5 milioane lei pentru reabilitarea termica a cladirilor. In 2007 se vor cheltui 46 milioane lei pentru diminuarea riscurilor in cazul producerii calamitatilor naturale si pregatirea pentru situatii de urgenta. Pentru programul de infrastructura rurala se aloca 546,2 milioane lei, in timp ce turismul va avea alocata o suma de 10 milioane lei pentru programele de dezvoltare in acest sector.

Obiective 2007-2013
– 505 kilometri de autostrazi;
– 3.525 drumuri reparate si modernizate;
– 499 de kilometri de variante ocolitoare;
– reabilitarea a 1.395 km de infrastructura feroviara;
– modernizarea a 12 statii de cale ferata;
– reparatia anuala a 100 de linii de cale ferata.

Redistribuire la Agricultura

Comisiile parlamentare pentru agricultura au avizat proiectul de buget al Ministerului Agriculturii pentru anul 2007. Ministrul Gheorghe Flutur nu a acceptat ca banii ministerului sa fie cheltuiti altfel decat si-a propus in proiectul de buget prezentat comisiilor parlamentare si i-a convins de asta si pe parlamentari. Singura concesie a fost facuta de Flutur in a accepta doua suplimentari de fonduri, insa prin redistribuire de la alte capitole. Ministrul a aprobat cresterea bugetului cu 15.000 de RON pentru sprijinirea proprietarilor de paduri si cu 20.000 RON, pentru stimularea exportului prin sustinerea financiara a participarii producatorilor agricoli la expozitii internationale, inclusiv pentru finantarea cheltuielilor prilejuite de certificarea produselor agricole. Bugetul Ministerului Agriculturii pentru anul 2007 se ridica la 7,634 miliarde RON, respectiv 2,162 miliarde euro. Din aceasta suma, 3,197 miliarde RON provin din bugetul de stat, 85,556 milioane RON din credite externe, 4,247 miliarde RON din fonduri externe nerambursabile si 103,8 milioane RON din venituri proprii. Ministrul Flutur s-a declarat multumit de bugetul alocat.

11.000 de mineri disponibilizati

Comisiile reunite de industrii si servicii ale Senatului si Camerei Deputatilor au votat proiectul de buget al Ministerului Economiei si Comertului (MEC) pe 2007, cu 21 voturi pentru. Bugetul ministerului prevazut pentru 2007 este de 1,334 miliarde lei, banii fiind destinati acoperirii cheltuielilor pentru disponibilizarea personalului din industria miniera (in urma inchiderii minelor), pentru crearea de stocuri de combustibili minerali solizi si pentru intensificarea comertului cu anumite zone ale lumii.
Potrivit ministrului Codrut Seres, in 2006 au fost disponibilizati circa 9.000 mineri, iar pentru 2007 este preconizata disponibilizarea altor 11.000 de mineri. In vederea intensificarii comertului, Seres a anuntat ca in 2007 vor fi infiintate reprezentante comerciale in zone precum India, China, Africa de Nord si zona de nord a Rusiei, unde MEC va fi reprezentat de consilieri economici.
Deputatii si senatorii au respins cateva amendamente prin care se solicita suplimentarea fondurilor alocate disponibilizarilor din industria miniera, a stocurilor de combustibili minerali solizi, precum si unele transferuri pentru activitati de ecologizare in reciclarea deseurilor. O suplimentare a acestor fonduri a fost lasata pentru rectificarea bugetului MEC la inceputul anului viitor, a precizat ministrul Seres.

Mai multi bani pentru Mediu

Comisiile reunite de administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic au aprobat miercuri, cu doua voturi impotriva, bugetul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) pe 2007. Bugetul prevazut pentru MMGA anul viitor este cu 391 milioane lei mai mare decat in 2006, cifrandu-se la 1,646 miliarde lei.
Principalele destinatii ale sumelor alocate sunt programe de protectie si conservare a naturii, a diversitatii biologice, utilizarea durabila a componentelor acestora si punerea in practica a Planului National privind Schimbarile Climatice (2005-2007) pentru realizarea obiectivelor Strategiei nationale privind schimbarile climatice. Totodata sunt vizate lucrari de protectie impotriva inundatiilor, aplicarea masurilor incluse in Planul national de actiune pentru realizarea obiectivelor Strategiei Nationale de Gestionare a Deseurilor, prin care va fi dezvoltat sistemul integrat de management al deseurilor solide in localitatile urbane si rurale, si realizarea schimbului international de date si integrarea in Sistemul de Veghe Meteorologica Internationala, reabilitarea sistemului meteorologic national.

Avize pe banda rulanta

Proiectele de buget intocmite de Guvern pentru CNSAS, Ministerul Justitiei, Ministerul Public, CSM, ICCJ, Avocatul Poporului, Curtea Constitutionala, Consiliul Legislativ si Autoritatea nationala de supraveghere a datelor cu caracter personal au fost avizate favorabil de Comisiile juridice reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor. In ceea ce priveste Colegiul Dosarelor, daca a fost inclusa in buget suma necesara achizitionarii unui nou sediu, nu s-au prevazut insa suplimentari de personal. Critici dure au fost lansate insa de senatorii si deputatii juristi la adresa CSM. Vizata a fost activitatea Consiliului, dar si faptul ca lipsesc magistratii in instantele de judecata.

Coordonate

Bugetul de stat pentru 2007 prevede un nivel al veniturilor de 35,18 la suta din PIB, cel mai ridicat din ultimii ani, net superior fata de 30,2 la suta din PIB aferent anului 2004. Coordonatele macroeconomice ale anului 2007 de care s-a tinut cont la construirea bugetului sunt cresterea economica de 6,4 la suta, rata inflatiei de 4,5 la suta, cresterea numarului de salariati cu 1,8 la suta, cresterea castigului salarial mediu brut cu 12,4 la suta. Deficitul bugetar este estimat la 2,8 la suta din PIB, la un curs de 3,53 de lei pentru un euro, comparativ cu 2,5 la suta din PIB cat era prognozat pentru acest an. Nivelul veniturilor bugetare este estimat la 38,1 miliarde de euro, comparativ cu 2004 cand a fost de 18,3 miliarde de euro. Anul viitor, Romania va cheltui cu 8,2 miliarde de euro mai mult decat in 2006 pentru indeplinirea angajamentelor asumate in programul de guvernare.

Cele mai citite

Minerii amenință cu proteste și declanșarea grevei generale din cauza legii pensiilor

Reprezentanții Federației Naționale Mine Energie intenționează să sesizeze Guvernul României cu privire la declanșarea unui conflict de muncă, care va fi urmat de acțiuni...

A murit după ce și-a tăiat accidental artera femurală cu un polizor

Un bărbat în vârstă de 60 de ani din satul Nadăş, judeţul Timiş, a decedat, marţi seara, după ce şi-a tăiat accidental artera femurală...

Autoturism de lux dispărut din Germania, găsit de polițiștii de frontieră în Portul Constanța

Un autoturism de lux, dispărut din Germania, a fost identificat de polițiștii de frontieră în Portul Constanța, fiind pregătit pentru export către Georgia. Vehiculul,...
Ultima oră
Pe aceeași temă