Mămicile care au protestat, luni, împreună cu bebeluşii lor, în faţa Ministerul Muncii, faţă de eventuala reducere a cuantumului prestaţiilor sociale pentru părinţi, au primit asigurări din partea reprezentanţilor ministerului că alocaţiile de stat pentru copii nu vor fi modificate. „Ni s-a spus că nu se vor atinge de plafonul minim de 600 lei la indemnizaţia de creştere a copilului şi că sunt discuţii pe această temă. De asemenea, au spus că nu se vor atinge de alocaţiile de stat pentru copii până în doi ani şi peste doi ani, respectiv, cele de 200 lei şi 42 de lei” – a declarat Raluca Ghinea, coorganizator al acţiunii de protest.
Alocaţia de stat pentru copilul cu handicap este de 200 lei până la vârsta de trei ani şi de 84 lei – până la 18 ani. Ghinea a adăugat că, la discuţia avută cu secretarul de stat Nicolae Ivăşchescu, mămicile au cerut să nu fie diminuată indemnizaţia pentru creşterea copilului şi nici alocaţia pentru nou-născut, cele pentru copii până în doi ani şi peste doi ani, şi să nu fie eliminat trusoul pentru nou-născut.
Principala revendicare s-a referit la menţinerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului la nivelul actual, de 85 la sută din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni. Potrivit Ralucăi Ghinea, reprezentanţii ministerului au arătat că sunt în lucru diverse variante, cu diverse procente, în vederea diminuării cuantumului prestaţiilor sociale. „Le-am spus că noi nu suntem de acord cu acest lucru şi am insistat ca în variantele de lucru să se introducă şi varianta noastră, cea de a se renunţa complet la toate aceste reduceri”, a adăugat Raluca Ghinea, citată de Agerpres.
Luni, în faţa Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), câteva zeci de mămici, însoţite de bebeluşi şi membri ai familiilor, au protestat solicitând menţinerea actualului nivel al alocaţiile de stat şi al indemnizaţiei pentru cresterea copilului. Săptămâna trecută, mass media a pus în circulaţie un document, neasumat însă de către MMFPS, potrivit căruia prestaţiile familiale ar urma să fie diminuate cu 15 până la 25 la sută, ori chiar eliminate ca, în cazul trusoului pentru nou-născut.