Privit cu dispret pana in 1990 si devenit subiect de folclor, banalul macrou (adica scrumbie) este in prezent preferatul consumatorilor romani.
Un studiu recent realizat de Compass Consulting avand ca obiect industria pestelui si a fructelor de mare in tara noastra arata ca acest peste este importat si consumat sub toate formele: proaspat sau refrigerat, congelat, marinat, afumat, in conserve sau in diverse preparate din peste.
“Pe parcursul intregii perioade analizate, intre anii 2002-2004 importurile de macrou au avut cea mai mare pondere, atat cantitativa, cat si calitativa, in totalul importurilor de peste realizate de Romania: o medie de 70% din cantitatea totala de peste importat si de 59% din valoarea totala a importurilor de peste”, a aratat Alexandru Grigore, consultant Compass Consulting. Alaturi de sprot, macroul este cel mai ieftin peste congelat care poate fi cumparat din magazinele din Romania, avand un pret de vanzare de aproximativ 1,5 euro pe kilogram, iar in varianta afumata – in jur de 4,5 euro pe kilogram.
Urmatoarele specii de peste preferate de romani, cu ponderi semnificative in totalul importurilor de peste ale tarii noastre, sunt sardinele (in crestere), heringul si tonul.
La capitolul conserve, cel mai ieftin este sprotul (circa 3,5 euro pe kilogram, urmat de hering (4 euro pe kilogram), ton si sardine (cu preturi intre 5 si 7 euro pe kilogram).
Principala tara din care Romania a importat in cursul anului 2002 peste proaspat sau refrigerat este Bulgaria. In urmatorii ani, importurile din aceasta tara au scazut in favoarea celor din Uniunea Europeana, chiar daca pretul pestelui din Bulgaria este de sase ori mai mic decat al celui din UE. “Daca in 2002 se importau din Bulgaria 464 tone de peste (214,179 euro), reprezentand 44% din valoarea totala a importurilor de peste proaspat sau refrigerat, in anul 2003 acestea au scazut cu 76% fata de anul anterior, ajungand la doar 264 tone (104,851 euro), adica 12% din valoarea totala a importurilor de peste proaspat sau refrigerat pe 2003”, se arata in studiul Compass.
“Pe baza datelor existente, opinia noastra este ca importurile de peste proaspat sau refrigerat vor continua sa creasca, pentru anul 2005 fiind previzionate importuri de 637 tone in valoare totala de 1,449,198 euro”, se mai arata in studiu. La peste congelat, zonele de provenienta sunt, in general, UE (in anii 2002, 2003), pentru ca mai apoi suprematia sa fie castigata de America de Nord cu SUA si Canada. Daca ar fi sa analizam importurile internationale de peste congelat.
Fructele de mare si crustaceele continua sa aiba o pondere scazuta in consumul romanilor, cele cateva sute de tone importate in fiecare an (mai ales sub forma congelata) provenind din tari vecine, precum Ucraina, Moldova si Serbia.