4.1 C
București
marți, 10 decembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă"M-am inselat cu privire la evolutia Romaniei"

„M-am inselat cu privire la evolutia Romaniei”

Patrick Gelin este presedinte director general al BRD-Groupe Société Générale. Pasionat de "istoria fascinanta a Europei Centrale si de Est", tot ceea ce stia despre Romania atunci cand a fost relocat aici aflase doar din carti. Amanuntele si realitatea l-au transformat intr-un sceptic cu privire la evolutia Romaniei. "Sincer, nu credeam ca va fi posibila o astfel de evolutie. M-am inselat si sunt foarte multumit ca m-am inselat. Mi-am schimbat cu totul parerea, in anul 2003, cand mi-am dat seama ca lucrurile merg intr-o directie foarte buna", graseiaza Gelin, intr-un "dialect" romano-francez.
– Ce stiati despre Romania cand ati ajuns aici? Cum ati perceput in acel moment mutarea intr-o tara est-europeana?
– Sunt in Romania din anul 2001. Consider un privilegiu faptul ca am fost prezent in aceasta tara intr-o perioada-cheie a istoriei sale, precum si faptul ca am fost observator si actor al tuturor mutatiilor care au facut posibila intrarea ei in Uniunea Europeana.

– Ati venit aici intr-o perioada in care sistemul bancar era marcat de falimente rasunatoare. V-a speriat intrarea intr-o piata cu astfel de probleme?
– Intr-adevar, atunci cand am sosit piata bancara era putin traumatizata, dar am iesit repede din aceasta perioada dificila.

– A existat si in Franta o perioada similara pentru piata bancara?
– Sistemul bancar francez a cunoscut turbulente importante odata cu cvasifalimentul Credit Lyonnais, la inceputul anilor ‘90. Pe de alta parte, criza intervenita in sectorul imobiliar in aceeasi perioada a pus in dificultate multe institutii. Este o lectie de retinut pentru Romania.

– Care au fost principalele dificultati pe care le-ati intampinat in Romania?
– Ma asteptam la dificultati legate de restructurarea BRD. Acesta este motivul pentru care am venit in Romania. In rest, am fost surprins mai curand agreabil. Romania suferea, si mai sufera inca putin, de un deficit de imagine in strainatate, care este partial nejustificat. De aici rezulta ca pentru un nou-venit exista intotdeauna un ecart intre ideea pe care si-o facea despre tara si realitate.

– Sunteti absolvent de Stiinte Politice. Cand si de ce ati devenit bancher? Ati cochetat cu ideea de a deveni politician?
– Am devenit bancher putin din intamplare. Studiile pe care le-am facut conduc catre tot si catre nimic in special. Am intrat in banca pentru a avea un prim loc de munca, fara o idee deosebita de a face cariera. Multi oameni politici au studiat Stiintele Politice, dar putini absolventi ai unei astfel de facultati fac in continuare politica. Dar recunosc ca am fost tentat la un moment dat. Pentru mine insa politica reprezinta ceva care solicita intregul timp pe care il ai, daca vrei sa o faci sincer. Este un angajament total al unei persoane. Nu mai ai viata de familie sau ar trebui ca partenerul sa accepte acest lucru.

– In cate tari ati lucrat inainte de a ajunge in Romania?
– Am lucrat in Marea Britanie si in Olanda. Insa timp de cinci ani am ocupat o functie care mi-a permis sa calatoresc peste tot in jurul lumii.

– Cum arata astazi piata bancara romaneasca fata de aceea pe care ati gasit-o in anul 2001?
– Sunt doua sisteme bancare diferite si putin comparabile. Astazi, majoritatea bancilor romanesti functioneaza potrivit normelor din Europa Occidentala, chiar daca oferta comerciala este inca limitata, tinand cont de maturitatea economica si sociala a tarii.

Cele mai citite

Natalitatea scade, mortalitatea crește: datele INS

Institutul Național de Statistică (INS) a raportat o scădere a numărului de nașteri și o creștere a deceselor în România în luna octombrie 2024,...

Deficitul comercial al României a crescut cu 17,2% în primele zece luni, au scăzut exporturile, iar importurile au crescut

Această evoluție atrage atenția asupra vulnerabilităților structurale ale economiei românești Exporturile României au înregistrat o scădere de 1,2% în primele zece luni ale anului 2024,...

Natalitatea scade, mortalitatea crește: datele INS

Institutul Național de Statistică (INS) a raportat o scădere a numărului de nașteri și o creștere a deceselor în România în luna octombrie 2024,...
Ultima oră
Pe aceeași temă