4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLiderii UE vor cere băncilor să nu reducă excesiv creditarea

Liderii UE vor cere băncilor să nu reducă excesiv creditarea

Băncile europene nu vor avea permisiunea de a restrânge excesiv portofoliile de credite, în vederea respectării regulilor mai stricte referitoare la nivelul capitalului, pentru că o astfel de politică ar putea afecta redresarea economică, potrivit proiectului de declaraţie al liderilor UE.

Autorităţile naţionale de reglementare trebuie să se asigure că planurile băncilor pentru consolidarea capitalului nu vor conduce la restrângerea exagerată a împrumuturilor, iar instituţiile de credit trebuie să menţină fluxurile de finanţare către economia reală, se arată în proiectul de declaraţie a liderilor Uniunii Europene reuniţi miercuri la Bruxelles, transmite Mediafax, care citează Reuters.

Autoritatea Bancară Europeană (EBA), care supervizează un plan de majorare a capitalului băncilor, sau autorităţile naţionale de reglementare, vor putea respinge orice fel de majorare a capitalului băncilor efectuată prin reducerea balanţei contabile, în următoarele opt luni, potrivit unor bancheri.

„Politicienii merg pe două direcţii. Vor o reducere a expunerii la credite, dar să nu fie prea rapidă, pentru că ar afecta economiile naţionale”, a spus un bancher.

Reprezentanţii EBA nu au fost disponibili pentru comentarii.

Liderii europeni sunt aşteptaţi să anunţe că băncile au nevoie de suplimentarea capitalului cu 100-110 miliarde de euro, astfel încât rata capitalului de rangul întâi să fie de peste 9%, chiar şi după reevaluarea în scădere a obligaţiunilor elene la preţul pieţei.

BNP Paribas, Societe Generale, Royal Bank of Scotland şi alte bănci din Europa restrâng deja expunerea la credite, pentru a îmbunătăţi rata capitalului şi există temeri că ar putea accelera procesul la presiunea autorităţilor de reglementare.

Din acest motiv, accesul companiilor şi populaţiei la împrumuturi ar putea fi restrâns.

Liderii UE se vor angaja în această seară să finanţeze băncile vulnerabile, dacă va fi necesar, iar instituţiile de credit vor avea timp până în iunie să strângă capital privat.

Guvernele vor semnala totodată disponibilitatea de a sprijini băncile cu garanţii, pentru a evita blocarea creditării.

Cele mai citite

Alegeri prezidențiale 2024: Peste 53.000 de români au votat deja în străinătate până sâmbătă dimineață

Votul pentru alegerile prezidențiale din 2024 a început vineri în cele 951 de secții organizate în străinătate. Românii aflați în afara granițelor pot vota...

Câți bani economisesc, în medie, românii și cum îi folosesc

Majoritatea preferă să păstreze banii în casă, nu să-și deschidă conturi de depozit în bănci Un român din doi reușește să economisească lunar, iar suma...

Cozi uriașe la vulcanizări, chiar și noaptea. Șoferii așteaptă ore întregi pentru schimbarea cauciucurilor

Prima zăpadă și teama de amenzi i-au adus pe șoferi în număr mare la vulcanizări, unde s-au format cozi de sute de metri. La...
Ultima oră
Pe aceeași temă