» Avocatii sindicatelor au identificat mai multe hibe ale legii pensiilor private si au avansat propuneri de remediere.
» Pentru ca au o speranta de viata mai mare decat barbatii, femeile ar putea primi o pensie mai mica.
Avocatii sindicatelor au identificat mai multe hibe ale Legii pensiilor private nr. 411/2004 si au elaborat un proiect de modificare a acesteia. Proiectul poarta semnaturile Cartel Alfa, CNSLR Fratia, Blocului National Sindical, Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania si Confederatiei Sindicale Meridian. Amendamentele au fost prezentate presedintelui Basescu si premierului Tariceanu.
Fond de garantare
Principalul repros adus Legii 411 este acela ca participantilor la Pilonul II de pensii nu li se ofera, de catre fondurile private, un randament minim anual garantat, cel putin egal cu rata inflatiei. Numarul participantilor validati la Pilonul II a ajuns, la 1 ianuarie 2008, la 3.179.115, dintr-un total estimat de 3,5 milioane de romani cu varste de pana in 45 de ani, a anuntat Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). "Comisia pregateste un proiect de ordonanta de urgenta privind constituirea fondului de garantare. Problema este ca se propune doar garantarea contributiilor nominale, minus comisionul de administrare. Noi inaintam propunerea impunerii unui randament minim anual garantat al pensiilor din Pilonul II, egal cu rata anuala a inflatiei. Cand se va intra in zona euro, cu o inflatie de 2-3%, ar trebui sa se asigure macar acest randament pentru ca, in caz contrar, administratorii de fonduri ar trebui sa se lase de meserie", a explicat analistul Liviu Voinea, de la Grupul de Economie Aplicata. Voinea a aratat ca toate companiile de administrare ar trebui sa contribuie anual la fondul de garantare, deoarece nu se poate lasa pe umerii ultimului administrator raspunderea: "Administratorii se vor mai schimba si raspunderea nu poate reveni ultimului administrator. Acesta va raspunde in limita capitalului sau social si cei prejudiciati se vor indrepta in aceste conditii impotriva statului. Contributiile la fondul de garantare responsabilizeaza fondurile". Sindicatele doresc in plus si garantarea unui profit anual minim de 1%, pe langa garantarea valorii reale a contributiilor. Daca la pensionare activul personal net al persoanei va fi mai mic decat valoarea reala a contributiilor, la care se adauga profiturile anuale, sindicatele recomanda ca diferenta sa se acopere din fondul de rezerva constituit de administratorul fondului privat; daca acesta nu este suficient, diferenta ar urma sa se suporte din fondul de garantare.
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), care reuneste mai multe companii de administrare a fondurilor de pensii, a combatut propunerile sindicatelor. "In cazul introducerii unei asemenea garantii, fondurile de pensii din Romania nu vor putea face investitii si pe pietele externe, fapt ce poate afecta semnificativ nivelul randamentului, marind gradul de risc al investitiilor. Aceasta se datoreaza faptului ca toti banii vor fi investiti pe piata financiara din Romania. In cazul in care economia romaneasca va traversa perioade de recesiune, acest lucru va fi reflectat in intregime in randamentele fondurilor de pensii, neexistand posibilitatea atenuarii efectelor nefaste prin investitii pe pietele externe", a declarat presedintele APAPR, Bram Boon.
O alta hiba identificata de sindicalisti este discriminarea intre barbati si femei. "Daca sistemul va copia practicile asigurarilor private de a folosi tabele diferite pentru speranta de viata a femeilor si a barbatilor, atunci femeile pot ajunge sa primeasca doar jumatate din cat primesc barbatii", pentru ca ele au o speranta de viata mai mare, se arata in nota de fundamentare a proiectului de modificare a legii pensiilor. Pentru remedierea situatiei, sindicatele au propus ca la stabilirea pensiei private sa se utilizeze tabele biometrice unisex.