Valoarea finantarilor pentru achizitiile in leasing de autovehicule va depasi in acest an trei miliarde euro, reprezentand 70% din totalul pietei de leasing, estimata la 4,3 miliarde euro. Desi ponderea finantarilor pentru vehicule este inca dominanta in raport cu celelalte categorii de bunuri finantate, ea este in continua descrestere de la 88% in 2003, precizeaza presedintele Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB), Kerem Sekizyarali. Reprezentantii ALB estimeaza ca leasingul de echipamente va cumula in acest an 941,7 milioane euro, avand o pondere de 22% in totalul bunurilor finantate, cota in crestere de la 11% in 2003, cand a avut o valoare de 106 milioane euro. De asemenea, leasingul imobiliar a inregistrat un avans semnificativ fata de 2003, cand a reprezentat 1% din totalul pietei de leasing, pentru 2007 fiind estimata o cota de 8%, cu o valoare a activelor finantate de 309,6 milioane euro.
Referitor la termenul contractelor de leasing, reprezentantul ALB arata ca, daca in 2003 majoritatea contractelor erau incheiate pe o perioada de doi-trei ani, in 2006 cei mai multi clienti au preferat contracte cu termene de trei-patru ani, urmate de cele semnate pe intervale de 2-3 ani si 4-5 ani.
Kerem Sekizyarali se asteapta la intrarea unor noi jucatori pe piata de leasing. In acest context, el a mentionat banca portugheza Millennium Bank, nou-intrata pe piata romaneasca, pentru care urmatorul pas firesc ar fi deschiderea unei divizii de leasing.
De asemenea, si la nivelul asociatiei sunt asteptati cativa membri noi, companiile care au aplicat pentru inscriere sunt Porsche Leasing, Ager Leasing si Immoconsult. Ultimii intrati in structura ALB sunt RCI Leasing si OTP Leasing. Sekizyarali a aratat ca s-ar mai putea alatura membrilor ALB si companiile Egnatia Leasing si Romstal Leasing. In prezent, ALB cuprinde 20 de companii de leasing si trei societati de credit de consum, controland circa 70% din piata de leasing.