3.6 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeInvestigații România LiberăLa liber, fondurile de pensii atrag sume mici

La liber, fondurile de pensii atrag sume mici

Activele fondurilor de pen-sii facultative (Pilonul III) au ajuns la 15,7 milioane lei (4,25 milioane euro) la 18 ianuarie, arata statisticile Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Suma colectata de cele cinci companii de gestionare a fondurilor private de pensii reprezinta putin mai mult decat transferul lui Ionut Mazilu de la Rapid. O explicatie a dimensiunii modeste a banilor gestionati pentru pensiile facultative, care sunt cam de 60 de ori mai mici decat activele fondurilor mutuale, este data si de numarul redus de clienti.
Pe Pilonul III activeaza in prezent sapte fonduri de pensii, care au atras impreuna 56.200 de participanti.
BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata) are cea mai mare cota pe Pilonul III, de 45%, cu un activ net de 7,08 milioane lei si 11.476 participanti.
Fondul AZT Moderato (administrat de Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative) ocupa locul secund dupa valoarea activelor, cu 3,03 milioane lei, si primul loc dupa numarul participantilor, cu 14.486.
ING Clasic (administrat de ING Asigurari de Viata) completeaza podiumul dupa activul net, care se ridica la 2,15 milioane lei, in vreme ce numarul clientilor atrasi este de 8.424.

Active nete de peste un milion de lei au AZT Vivace si ING Optim, de 1,49 milioane lei, respectiv un milion de lei. AZT Vivace ocupa locul secund dupa numarul participantilor, cu 11.752, in vreme ce ING Optim se plaseaza pe penultimul loc dupa totalul participantilor, cu 4.649. Fondul Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata) a ajuns pana in prezent la active nete de 941.400 lei si 5.179 participanti. Fondul OTP Strateg (administrat de OTP Garancia Asigurari) ocupa ultimul loc atat dupa active, cu 33.545 lei, cat si dupa clienti, cu 236.
La Pilonul III pot contribui salariatii cu varsta de pana la 52 de ani si jumatate. Valoarea contributiilor la fondurile facultative de pensii nu trebuie sa depaseasca 15% din salariul brut, iar contributia este deductibila in limita a 200 de euro anual din impozitul pe venit pentru un angajat si din impozitul pe profit pentru angajator.

Cele mai citite

Statele Unite vor desființa vizele pentru români din anul 2025, susține premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, cu prilejul vizitei sale în SUA, că Statele Unite vor renunța să mai ceară vize cetățenilor români începând cu...

Mircea Bravo, accident cu mașina. Polițiștii l-au testat antidrog

Vloggerul Mircea Bravo a fost implicat într-un accident rutier în Beiuș, județul Bihor. El ar fi pătruns pe sensul opus de circulație și ar...

Credit pentru tineri casatoriti garantat de stat, prin Family Start

Guvernul a lansat de curând câteva programe de creditare concepute cu scopul de a susține familiile tinere sau persoanele care intenționează să-și formeze o...
Ultima oră
Pe aceeași temă