2.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeInvestigații România LiberăIsarescu promite sa tina leul in frau

Isarescu promite sa tina leul in frau

Leul se va stabiliza si chiar isi va reveni dupa caderea accentuata din ultimele doua luni, determinata atat de iesirile masive de capitaluri speculative, cat si de cheltuielile bugetare mari din ultima luna, a promis ieri Mugur Isarescu,  guvernatorul bancii centrale.
O promisiune neobisnuita pentru guvernatorul bancii centrale, care de obicei evita sa vorbeasca deslusit despre cursul de schimb al monedei nationale, de spaima ca investitorii ar putea ghici ce are de gand sa faca. Insa leul a cazut ieri cu 1,12%, pana la o cotatie de 3,7619 lei/euro, cel mai jos nivel al ultimilor trei ani, Bursa si-a redus viteza prabusirii, dar nu si-a revenit si un politician apropiat presedintelui Traian Basescu i-a invitat in Parlament pe Isarescu si pe ministrul Finantelor pentru a da lamuriri.
Isarescu a spus chiar ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) poate intra, la nevoie, si de doua ori pe zi in piata, semnal clar ca intentioneaza sa sustina moneda nationala.

Un curs de 4 lei/euro urca inflatia cu 4%

Banca centrala poate sa sustina leul, deoarece are rezerve valutare de zece ori mai mari decat cantitatea de bani speculativi care asalteaza leul, spune Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR). "Leul ar putea atinge o cotatie de 3,50 lei/euro la finalul anului 2008, insa este putin probabil sa se deprecieze pana la un curs de 4 lei/euro", spune Anghel. Economistul-sef al BCR spune ca banca centrala nu-si permite un curs de 4 lei/euro, deoarece i-ar distruge si in acest an tinta de inflatie. O cotatie in jurul pragului de 3,80 lei/euro arata ca leul este acum o moneda subevaluata. "Un curs de 4 lei/euro ar urca inflatia cu 3-4% fata de tinta bancii centrale", a lamurit Anghel.
Danske Bank spune
ca leul se stabilizeaza
"Caderea leului va fi mai lenta, la un ritm inferior celui inregistrat in ultimele luni, insa vedem o slabire a monedei nationale romanesti in 2008. Credem insa ca banca centrala a Romaniei e mai preocupata acum de ritmul rapid de depreciere a leului si nu va permite, cel putin pe termen scurt, o adancire a deprecierii", spune analistul Lars Christensen de la Danske Bank.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă