5.2 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIsarescu: Personal, sunt impotriva cresterii impozitelor importante

Isarescu: Personal, sunt impotriva cresterii impozitelor importante

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat ca, personal, este impotriva unor cresteri a impozitelor importante, chiar si a unor discutii pe aceasta tema, care in asemenea momente debusoleaza si mai mult economia si populatia, relateaza Mediafax.

 "In asemenea momente, chiar discutarea unei asemenea idei mi se pare neavenita. Nu faceti decat sa confuzionati si mai mult o societate si o economie debusolata. Apare cate o traznaie pe care o discutam. Nu se justifica in conditiile actuale nici macar o majorare de impozit mare", a spus Isarescu, raspunzand astfel la o intrebare privind o eventuala crestere a TVA si a cotei unice.

El a explicat ca majorarea impozitelor nu va aduce niciun castig din puncte de vedere al veniturilor, ci dimpotriva ar accentua scaderea incasarilor bugetare.

"Un impozit mai mare pe o baza de impozitare mai mica va avea efecte negative. Nu vreau sa fiu din nou acuzat de optimism, dar nici cu pesimismul nu este bine", a incheiat Isarescu.

Absorbtia fondurilor UE trebuie reluata treptat

Pe de alta parte, absorbtia fondurilor europene trebuie reluata treptat pentru ca sumele sunt mari fata de potentialul economiei romanesti, fata de capacitatea de absorbtie dovedita pana in prezent, a declarat Isarescu.

"Fondurile de la UE sunt foarte mari si fata de potentialul economiei romanesti, si fata de ce am dovedit pana acum ca putem sa absorbim. Trebuie o reluare treptata, pentru ca economia nu este pregatita sa absoarba mai repede", a spus Isarescu.

El a explicat ca o relaxare prudenta are in vedere si banca centrala in privinta rezervelor minime obligatorii constituite de banci, care au devenit din pasive ale bancilor active.

Guvernatorul BNR a precizat ca soldul rezervelor minime se cifreaza undeva la 10-11 miliarde euro.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, marti, sa reduca cu 0,5 puncte procentuale rata dobanzii de politica monetara, de la 9,5% la 9%, incepand cu 1 iulie, si sa scada ratele rezervelor minime obligatorii cu 5 puncte pentru valuta, la 35% din pasivele bancilor, si cu 3 puncte pentru lei, la 15%.

Analistii considera ca reducerea ratei dobanzii de politica monetara si a rezervelor minime obligatorii de catre BNR , prin care s-au eliberat aproximativ doua miliarde de euro, va conduce, initial, la scaderea dobanzilor pe piata interbancara si, ulterior, a ratelor la creditele acordate de banci.

Cele mai citite

Fumatul în aer liber, precum terase, plaje sau piscine, ar putea fi interzis

Marți, miniștrii sănătății din Uniunea Europeană au aprobat o recomandare care vizează interzicerea fumatului în diverse spații exterioare, precum terase, plaje și piscine. Măsura...

Reșița – Sepsi 3-1! Surpriză în Cupa României – VIDEO REZUMAT

Reșița - Sepsi 3-1. CSM Reșița, echipă din liga secundă, a reușit marți o victorie impresionantă pe teren propriu, învingând fosta câștigătoare a Cupei...

Cel mai scump brad de Crăciun din Europa valorează aproximativ 2,3 milioane de euro

Compania germană Proaurum, specializată în comerțul cu aur, a dezvăluit marți, la Munchen, un brad de Crăciun considerat cel mai scump din Europa, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă