8.7 C
București
luni, 9 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăInvestitorii ataca vestul Bucurestiului

Investitorii ataca vestul Bucurestiului

In absenta Legii Zonei metropolitane, tinuta sub capac de autoritati, Bucurestiul continua sa "muste" tot mai mult din teritoriul judetului Ilfov. Dupa ce zona de nord a Capitalei a cunoscut o dezvoltare ex-ploziva in ultimii ani – datorita parcurilor de retail si constructiilor rezidentiale, industriale si de birouri -, investitorii imobiliari incep sa se orienteze catre vest.

Conform unui studiu al agentiei imobiliare Echinox, vestul este preferat pentru parcurile logistice si pentru depozite, dar si pentru amenajarea unor spatii moderne de birouri, in cladirile unor foste fabrici ceausiste. Alte avantaje oferite de aceasta zona a Capitalei sunt densitatea mare a populatiei, care favorizeaza marii retaileri si infrastructura de transport bine dezvoltata, care asigura legaturi cu centrul si cu nordul orasului.

Parcurile logistice, in voga

In zona de vest se gasesc cele mai mari parcuri logistice, menite sa ofere spatii industriale si de depozitare moderne companiilor. Chiria lunara medie pentru astfel de spatii este de 4,5 euro pe metrul patrat, dar ea urmeaza o panta descendenta – in viziunea analistilor imobiliari -, datorita numeroaselor proiecte care cresc de la un an la altul. In ciuda domolirii pretului chiriilor, afacerea continua sa fie rentabila pentru dezvoltatorii imobiliari, deoarece clientii inchiriaza minimum 2.500 de metri patrati. "Zona de Vest a Bucurestiului se remarca printr-o dezvoltare ampla a parcurilor logistice, elementul determinant fiind existenta autostrazii A1 Bucuresti-Pitesti si a celor trei jonctiuni – prima la Carrefour, a doua la Ciorogarla si a treia la Bolintin. Mentionam urmatoarele proiecte mari de clasa A, ridicate la standarde europene: Cefin Logistics Park, cu 120.000 mp construiti si Bucharest West, cu 40.000 mp, la km 12.5 pe autostrada A1, respectiv Prologis Park Bucharest A1, cu 56.000 mp si Mercury Logistics Park, cu 25.000 mp, la km 23 al autostrazii", a declarat Rodica Tarcavu, director al departamentului industrial al Echinox. Ea a apreciat ca proiectele industriale se vor dezvolta in etape in aceasta zona, urmand sa fie finalizate in 2-3 ani.
Pana acum, parcurile logistice s-au dezvoltat cu precadere in apropierea celor doua autostrazi (Bucuresti-Pitesti si Bucuresti-Constanta) si pe DN1, catre Ploiesti.

Pretul terenurilor a crescut cu 50-70%

In ultimul an, pretul terenurilor din vestul Capitalei a crescut cu 50-70%, a declarat Ionut Ciocan, consultant in cadrul departamentului industrial al Echinox. In zona Carrefour, un metru patrat de teren se vinde cu 70-80 de euro pe metrul patrat (in functie de facilitatile oferite), dar sumele scad pe masura indepartarii de Bucuresti. Totusi, uneori distanta nu este un factor hotarator pentru marimea pretului, in masura in care se ofera un produs imobiliar complet, a apreciat expertul. "Pretul a crescut cu 50-70%, datorita dezvoltarii continue a acestei zone, gratie prezentei autostrazii A1", a spus Ciocan. In opinia lui, aceste preturi nu sunt intotdeauna justificate, o mare parte din crestere datorandu-se speculei (potrivit rationamentului "daca se cere atat de mult teren in zona de vest, inseamna ca pot sa cresc pretul si mai mult").
Terenurile din vest sunt cautate pentru dezvoltari industriale, pentru depozitare, logistica si pentru productie usoara. Suprafetele cu proprietari unici variaza intre 0,2 si 100 de hectare.

Locatie preferata de marii retaileri

"Putem afirma faptul ca, din cadrul proiectelor imobiliare dezvoltate in zona de vest, comparativ cu sudul sau cu estul Capitalei, se detaseaza cele cu destinatia de retail. Acestea au o evolutie accelarata datorita densitatii populatiei din cartierele Militari, Crangasi si Drumul Taberei, dar si accesului foarte bun", a declarat Mihaela Cnobloch, consultant senior in cadrul departamentului birouri al Echinox.
In privinta dezvoltarii cladirilor de birouri, Cnobloch a afirmat ca, desi zona de nord ramane cea mai apreciata de catre investitori, si vestul incepe sa creasca: "Segmentul de birouri cunoaste o crestere semnificativa in zona, datorita accesului mult mai facil catre centrul si nordul Capitalei, datorita bunei acoperiri a transportului in comun privind legaturile cu centrul si cu nordul, dar si datorita existentei unui potential ridicat de transformare a multor foste complexe industriale in spatii moderne". Un alt avantaj al birourilor din vest este, potrivit specialistilor Echinox, nivelul mai mic al chiriilor, comparativ cu zonele "de top"; acesta variaza intre 14 si 16 euro pe metrul patrat. Daca pana de curand segmentul de birouri din zona de vest a Capitalei era reprezentat de imobile de talie mica, din clasa B, recent au aparut atat dezvoltari de talie mare – Business Park (Sema Park, West Gate), cat si constructii de clasa A – Anchor Plaza, Cotroceni Park, Global Business Center, Riverside.

Cele mai citite

Condițiile ce trebuie respectate de o firmă pentru a fi microîntreprindere

Modificările legislative din 2024 au redefinit statutul microîntreprinderilor, reducând semnificativ numărul acestora de la peste 910.000 în 2022, la aproximativ 400.000 în 2024, conform...

Lichiditatea interbancară, la minimul ultimilor doi ani: doar 18 miliarde de lei medie zilnică

În noiembrie 2024, lichiditatea de pe piața interbancară a coborât la doar 18 miliarde de lei medie zilnică, marcând cel mai scăzut nivel din...

Scrisoarea Valerichii din Câmpulung către judele Americii

Comentariul acid al lui CTP la adresa Rezistentei USR: “După declarația iresponsabilă cu privire la Hotărârea CCR de anulare a alegerilor, prin care a...
Ultima oră
Pe aceeași temă