22.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăInvestitorii americani abandoneaza piata imobiliara europeana

Investitorii americani abandoneaza piata imobiliara europeana

Investitorii americani dominau piata europeana la apogeul boom-ului imobiliar, insa, in numai doi ani, acestia s-au retras aproape complet din prim-planul sectorului si au devenit "vanzatori neti" de proprietati comerciale din Europa, potrivit The Wall Street Journal (WSJ), citat de Mediafax.

Investitorii din Statele Unite au cheltuit, in prima jumatate a acestui an, fonduri de 407 milioane de euro pentru investitii in active imobiliare comerciale in Europa, in scadere cu 98% de la maximul de 20,7 miliarde euro inregistrat in primul semestru al lui 2007, potrivit unui raport al CB Richard Ellis (CBRE).

La acea data, investitorii americani erau implicati, din pozitia de cumparatori, in 16% din totalul tranzactiilor de pe piata imobiliara europeana, procent care s-a restrans la 9,1% in primele sase luni ale anului trecut, respectiv 1,6% in perioada ianuarie-iunie din 2009.

"Constatam ca investitorul global, investitorul institutional american, s-a retras dramatic. In prezent, investitorii regionali si nationali domina piata imobiliara", a declarat economistul sef al CBRE, Ray Torto, citat de WSJ.

Cea mai mare vanzare a unei proprietati imobiliare derulata in acest an de un investitor american este tranzactia prin care grupul Tishman Speyer Properties a incasat 128 milioane de lire sterline pentu cladirea de birouri Centurium din Londra, preluata de fondul german BVK International Immobilien-Spezialfonds. Tishamn Speyer a cumparat proprietatea in 2005, pentru 100 de milioane de lire.

Pe de alta parte, cea mai mare tranzactie de cumparare derulata in acest an pe piata europeana a proprietatilor comerciale a fost realizata tot de un investitor american, in parteneriat cu unul regional. Fondul britanic F&C REIT Asset Management si grupul american AREA Property Partners au preluat un portofoliu de retail de 211 de proprietati pentru 669 milioane de euro, dupa ce grupul de servicii financiare Dawnay Day, proprietarul anterior al portofoliului, s-a prabusit in 2008. Administratorul special al activelor Dawnay Day, grupul britanic de asigurari Norwich Union, denumit acum Aviva, a semnat vanzarea catre consortiul F&C/AREA.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă