2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăInvestitia in metale, "hitul" anului 2010?

Investitia in metale, „hitul” anului 2010?

» Poti tipari bani, dar nu poti multiplica aurul, argintul, cuprul, nichelul, zincul. In cazul metalelor, oferta este limitata de rezervele existente.

» Eforturile bancilor centrale de a rezolva criza vor duce la inflatie pe termen mediu, iar investitorii vor cauta refugii impotriva devalorizarii banilor de hartie.

Frica de o recesiune globala a tras in jos pretul metalelor industriale pana in apropierea minimelor din ultimii 5 ani. De la un maxim de 4 dolari/livra, in 2008, cuprul a cazut la 1,3 dolari in ianuarie 2009, pentru a reveni in prezent peste 2 dolari. De la 2 dolari/livra, zincul a cazut pana la 0,5 dolari si se afla acum la 0,6. Dupa ce a atins 13 dolari/livra in aprilie 2008, nichelul este acum la 4,8 dolari. Dupa ce a testat din nou 1.000 dolari/uncia in acest an, aurul se afla, momentan, intr-o miscare de corectie ce l-ar putea duce spre 750 dolari, evolutie corelata cu reboundul pietei de actiuni, dar va demara in forta daca inflatia da semne de nervozitate.
Putem asista la un nou bubble pe commodities pe termen mediu, precum cel din prima jumatate a lui 2008, care dusese, de pilda, petrolul la 147 dolari/baril? Eu cred ca sunt sanse. Daca economia globala da semne de revenire, investitorii vor constientiza brusc ca urmeaza o perioada de crestere a dobanzilor, pentru a aspira banii injectati in sistemele bancare. Iar pretul aurului si al metalelor industriale ar putea urma un trend ascendent.

De ce nu se intampla asta acum, cand informatiile tiparirii (ma rog, emiterii electronice) a trilioane de dolari la nivel global sunt deja publice? Pentru ca acesti bani nu au iesit inca in economie, fiind opriti de banci in scopul acoperirii pierderilor. Bancile centrale vor continua sa tipareasca insa cat e nevoie pentru a genera inflatie (o buna strategie de a mai diminua din gradul imens de indatorare la nivelul companiilor si persoanelor fizice) si a forta reluarea cresterii economice, cel putin in termeni nominali. In acel moment, depozitele bancare s-ar putea sa nu protejeze suficient puterea de cumparare, iar resursele finite vor avea mare cautare. Cum puteti investi in metale? Fie prin intermediul companiilor producatoare (ne referim la actiunile minelor de aur, cupru, ale companiilor cu drept de explorare a unor rezerve de petrol etc. –, dar aici, din pacate, doar pe pietele externe puteti investi), fie prin intermediul unor fonduri listate (ETF-uri), care fie si-au facut portofolii din metale pretioase, fie urmaresc indicii specifici (vezi GMFS Base Metal Index, un indice creat de o  companie londoneza de analiza si consultanta pe piata metalelor si mineritului; indicele urmareste evolutiile de pret pentru sase metale industriale de baza: aluminiu, cupru, nichel, zinc, plumb si cositor).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă