1. Te poate ajuta un designer atunci cand vrei o amenajare cu buget redus?
Un proiect de amenajare inseamna un drum parcurs impreuna cu beneficiarul, designerul indrumandu-l pe acesta in luarea unor decizii de multe ori decisive in derularea proiectului. Rezultatul final trebuie sa reflecte personalitatea beneficiarului, tinand cont de toate aspectele (estetic, practic, financiar etc.), dar si de stilul de viata al acestuia.
2. Poti obtine acelasi efect cu finisaje mai ieftine? De unde le achizitionezi?
Poti obtine un rezultat similar pana la un anumit punct, dar numai la nivel de concept. Calitatea nu este aceeasi. Nu numai pretul face diferenta, dar si calitatea finisajului sau tehnologia utilizata in obtinerea acestuia. In privinta achizitionarii finisajelor, indiferent de buget, recomandam showroomuri de specialitate.
3. Cum poti reduce costul manoperei?
In functie de anvergura proiectului se aleg si executantii. In cazul unui proiect complex, este de preferat alegerea unor echipe specializate pe diverse domenii pentru executarea lucrarilor. In momentul in care avem de-a face cu un proiect de dimensiuni reduse se poate apela fara probleme si la echipe mici de mesteri, singura conditie fiind calitatea lucrarilor.
4. Din experienta ta, care sunt regulile pe care trebuie sa le respecti pentru a nu depasi bugetul stabilit?
Respectarea conceptului, dar si a graficului de lucru. Foarte importanta este sustinerea pe tot parcursul lucrarii a proiectului initial, orice modificare survenita pe parcursul acestuia avand reactii in lant. In momentul in care apar intarzieri in executie, automat vor creste si costurile.
5. Daca dispui de un buget limitat, exista un anumit stil decorativ pe care ar fi indicat sa il abordezi?
Amenajarea se poate mula, in functie de buget, pe orice stil. O singura exceptie ar fi abordarea stilului clasic, unde atat finisajele, cat si mobilierul si accesoriile sunt mult mai complexe si mai greu de realizat din materiale ieftine.
6. Ce trucuri de design poti folosi pentru a evita ca amenajarea ta cu buget redus sa arate ieftin?
Prin accente cromatice, texturi sau decoratiuni se poate obtine imaginea dorita, fara ca aceasta sa arate ieftin.
7. La ce capitole se pot face economii?
Una dintre "regulile" unui proiect de amenajare este existenta unui echilibru intre toate elementele ce il compun. Nu poti achizitiona, de exemplu intr-o baie, placi ceramice din segmentul medium-high, iar obiectele sanitare din segmentul low.