36.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăING: Economia va inregistra in ultimele trei luni o crestere de 0,5%...

ING: Economia va inregistra in ultimele trei luni o crestere de 0,5% fata de trimestrul al treilea

Economia va creste in ultimele trei luni cu 0,5% fata de trimestrul al treilea, potrivit datelor ajustate la factorii sezonieri, si va inregistra avansuri similare in trimestrele viitoare, anticipeaza analistii ING Bank Romania, citati de Mediafax.

"Totusi, depinzand de masurile de reforma si de coordonarea in timp a acestora, am putea sa revizuiam estimarile noastre pana la o scadere a economiei, fie in primele trei luni din 2010, fie in trimestrul al doilea", se arata intr-un raport publicat, luni, de ING.

Analistii bancii considera totodata ca ratele de dobanda ridicate determinate de strategia BNR de a evita deprecierea monedei nationale ar putea afecta activitatea economica din primul semestru al anului viitor.

"Nevoia de finantare a Guvernului se mentine foarte ridicata pentru 2010, iar imbunatatirea situatiei economice ar trebui sa fie limitata, avand in vedere ajustarile fiscale previzionate. Prin urmare, orice apreciere a monedei locale sub 4,1 – 4,2 lei/euro ar putea fi inversata rapid", se mai spune in raportul ING.

Economistii considera ca Ministerul Finantelor Publice ar putea sa se afle in imposibilitatea de a reduce randamentele sub 10% in timpul lunii ianuarie, chiar daca BNR va reduce dobanda de politica monetara.

"Daca totul va merge bine in ceea ce priveste bugetul pentru 2010, adica daca este aprobat de Parlament in luna ianuarie, iar Romania va primi 2,3 miliarde de euro de la FMI in a doua parte a lunii februarie, atunci randamentele la titlurile de stat ar trebui sa coboare incepand de la finele lunii februarie 2010", previzioneaza analistii bancii.

Presedintele Traian Basescu a declarat saptamana trecuta ca Romania ar putea primi, in 17 februarie, simultan, transele a treia si a patra din imprumutul de la Fondul Montetar International, de circa 2,3 miliarde de euro, cu conditia sa isi indeplineasca obligatiile privind bugetul pe 2010.

"Daca Romania primeste banii de la FMI, banca centrala ar putea vinde in lunile februarie si martie circa 1,2 miliarde de euro pe piata la vedere", se mentioneaza in raportul ING.

Analistii ING mentin estimarea privind un curs de schimb de 4,2 lei/euro la finele anului viitor si de 3,8 lei/euro in decembrie 2011, in contextul posibilei ajustari care va avea loc in sectorul fiscal sub suprvegherea FMI si Comisiei Europene.

Totodata, economistii noteaza ca Romania a amanat emiterea unor euroobligatiuni cu scadenta intre cinci si zece ani si cu o valoare cuprinsa intre 0,5 si 1,5 miliarde de euro.

"In continuare, avand in vedere imbunatatirile din mediul politic si, poate, si global, Romania ar putea foarte bine sa incerce sa realizeze cel putin o emisiune de euroobligatiuni anul viitor. Acest lucru ar putea avea loc in trimestrul al doilea din 2010", anticipeaza economistii ING.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă