3.7 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeInvestigații România LiberăInflatia ar putea ajunge la 8,3%

Inflatia ar putea ajunge la 8,3%

Rata anuala a inflatiei, calculata decembrie 2005 fata de decembrie 2004, ar urma sa se incadreze intr-un interval de 8,1-8,3%, potrivit celor declarate ieri de guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu.
Tinta de inflatie anuntata pentru acest an, in momentul in care Banca Nationala a adoptat aceasta noua strategie de politica monetara, a fost de 7,5%, cu un culoar de variatie de ±1%.

“Suntem in culoarul de dezinflatie propus, dar, realist, vom ramane pe partea superioara a acestuia”, a declarat guvernatorul bancii centrale.
La sfarsitul celui de-al treilea trimestru din acest an, rata inflatiei, raportata la acelasi interval din 2004, a fost de 8,9%. Potrivit lui Mugur Isarescu, in perioada iulie-septembrie 2005 procesul de dezinflatie a fost reluat, in principal datorita scaderii dinamicii preturilor administrate si cresterii aprecierii nominale a leului fata de euro.
“Rata medie anuala a inflatiei a coborat cu un punct procentual in raport cu trimestrul al doilea, revenind astfel in intervalul de variatie asociat tintei de inflatie”, a spus guvernatorul.
In raportul trimestrial asupra inflatiei, dat publicitatii ieri, se precizeaza ca in trimestrul trei Banca Nationala s-a confruntat cu o serie de constrangeri “care s-au exercitat asupra politicii monetare si au fost cel mai bine reflectate de dubla schimbare de atitudine pe care a suferit-o politica dobanzii in decursul a doar trei luni”.
Relativa relaxare a politicii ratei dobanzii s-a realizat in mai mica masura prin coborarea ratelor de dobanda reprezentative ale bancii centrale, cat mai ales prin relaxarea controlului asupra lichiditatii din sistemul bancar. Astfel, BNR a initiat practica sterilizarii partiale, prin atragerea de depozite, a excedentului de moneda.

Presiuni inflationiste

Preturile administrate (utilitati si combustibili) si cele volatile tin Banca Nationala in priza, a spus Mugur Isarescu. El a precizat ca evolutia preturilor administrate a contribuit in mod semnificativ la cresterea inflatiei, insa acestea trebuie sa urmeaze calendarul de aliniere la nivelurile din Uniunea Europeana. Mai mult, anul acesta contributia preturilor administrate in indicele preturilor de consum s-a majorat, iar costul gazelor naturale a avut-o o pondere de 45% doar in trimestrul trei.
“Exista in continuare presiuni inflationiste. Intrarile de capital, dupa liberalizarea contului din aprilie, au fost mari si ne-au creat probleme. A existat, de asemenea, o deteriorare a anticiparilor inflationiste, iar cele ale populatiei au contribuit la o crestere a preturilor”, a declarat guvernatorul. El a aratat ca preturile la utilitati au crescut cu 20% in fiecare trimestru, iar costurile serviciilor vor continua sa se majoreze.

Principalele riscuri

Guvernatorul BNR a subliniat ca principalele pericole pentru depasirea intervalului de inflatie preconizat sunt reprezentate de cresterea preturilor administrate – in special de scumpirea gazelor naturale – si de posibilele majorari de salarii. “Cresterea salariala este o miscare direct inflationista si determina majorari ale cererii agregate. Aceasta nu se duce pe deficitul de cont curent, ci intr-o presiune asupra preturilor”, a precizat Isarescu.
“In cursul anului 2006 dezinflatia va continua, sustinuta in principal de reducerea treptata a excesului de cerere si de influenta favorabila a cursului de schimb al leului asupra preturilor importurilor. Cu toate acestea, este de asteptat ca prognozatele ajustari substantiale ale preturilor administrate, insotite de o incetinire temporara a scaderii anticipatiilor inflationiste in prima parte a anului, sa conduca inflatia la sfarsitul anului viitor catre limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei centrale (n.r. – tinta pe 2006 este de 5%, iar limita superioara – 6%)”, se arata in raportul BNR.

Cele mai citite

AUR vrea sancționarea, prin retragerea sprijinului, pentru Alfred Simonis

Scandalul din parlament! AUR cere coaliției PSD-PNL retragerea sprijinului pentru Alfred Simonis.Alianța pentru Unirea Românilor(AUR) consideră că președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis,...

Novak Djokovic este în a 401-a săptămână în fruntea clasamentului ATP

Novak Djokovic începe de luni a 401-a săptămână în fruntea clasamentului masculin-ATP și este garantat să rămână acolo până cel mai devreme la 28...

Gregorian Bivolaru, arestat în Franța

Gregorian Bivolaru a fost arestat în Franța într-o amplă acțiune a polițiștilor francezi. Potrivit presei franceze, au mai fost arestați încă 40 de discipoli...
Ultima oră
Pe aceeași temă