15 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoUn tablou din colecția lui Ceaușescu a fost găsit în Bulgaria. Lucrarea...

Un tablou din colecția lui Ceaușescu a fost găsit în Bulgaria. Lucrarea ar valora 50 de milioane de euro

Un tablou realizat de Jackson Pollock, un renumit pictor expresionist american, a fost găsit în Bulgaria, iar specialiștii bulgari au confirmat că această operă de artă a făcut parte din colecția lui Ceaușescu, fostul președinte al României.

Agenția bulgară de presă Novinite precizează că tabloul a fost găsit într-o operațiune comună realizată de poliția bulgară și de poliția greacă, sub coordonarea organizației Europol. Polițiștii au acționat în orașele Sofia și Atena, precum și în insula Creta. Operațiunea polițiștilor era menită să destructureze o rețea de traficanți de opere de artă.

Un oficial din Ministerul de Interne de la Sofia, Petar Todorov, a anunțat că una dintre lucrările găsite de polițiști a fost realizată de faimosul pictor american Jackson Pollock (1912 – 1956). Numele pictorului a fost identificat în colțul din dreapta jos al tabloului iar o expe

rtiză a confirmat că lucrarea este autentică. Un detaliu interesant, care sporește valoarea tabloului, este că, pe spatele său, a fost găsită o mențiune care pare a fi o dedicație scrisă chiar de Jackson Pollock. În traducere, inscripția ar fi următoarea: „Dedicat prietenei mele dragi și foarte talentate Lauren Bacall, H.R.D., 16.09.1949″.

Cadou oferit de Jackson Pollock lui Lauren Bacall

Lauren Bacall (1924 – 2014) este faimoasă datorită carierei sale ca actriță și ca fotomodel. Ea a fost căsătorită de două ori, prima oară fiind soția actorului Humphrey Bogart, decedat în anul 1957. În anul 1949, când Pollock îi scria acea dedicație, Lauren Bacall avea 25 de ani și era căsătorită cu Humphrey Bogart. Dedicația ar putea însemna că tabloul i-a fost dăruit inițial de Jackson Pollock lui Lauren Bacall, la aniversarea zilei sale de naștere, 16 septembrie.

Despre Lauren Bacall se știe că fost o mare colectionară de artă. Câteva sute de obiecte din colecția ei de artă și bijuterii s-au vândut la New York în anul 2015, la un an după decesul actriței. Printre piesele vândute la acel moment nu s-a aflat însă nicio pictură semnată de Pollock.

Jackson Pollock a avut prima expoziție personală în anul 1943. A devenit celebru, în acel an, prin lucrarea denumită “Stenographic Figure”, încadrându-se în curentul denumit expresionism abstract. Perioada lui de creație cu adevărat autentică se consideră a fi început în anul 1946. Tehnica inventată de Pollock este cea de așterne culoarea prin picurare sau prin scurgere (drip paintings). Se poate presupune că lucrarea găsită acum, fiind realizată după anul 1946, este, într-adevăr, de mare valoare.

Faptul că tabloul a făcut parte din colecția președintelui României, Nicolae Ceaușescu, ar fi atestat de o ștampilă oficială a statului român, care ar fi vizibilă pe spatele acestei lucrări.

Acum, după ce tabloul a fost găsit în Bulgaria, nu se știe, deocamdată, nici cum a intrat în colecția privată a lui Nicolae Ceaușescu, nici cum a ajuns ulterior din România în Bulgaria. Ținând cont de faptul că a fost găsit într-o operațiune a poliției, este posibil ca tabloul să fi fost furat din România și transportat ilegal în Bulgaria. Se știe că, în perioada Revoluției din Decembrie 1989, sediile unor instituții de stat și unele reședințe ale familiei Ceaușescu au fost devastate, iar unele obiecte de valoare au fost distruse sau au dispărut. O altă ipoteză, puțin probabilă însă, este ca tabloul să-i fi fost oferit de Ceaușescu lui Todor Jivkov, ultimul președinte comunist al Bulgariei.

Colecția lui Ceaușescu a fost parțial restituită moștenitorilor acestuia

Imediat după căderea comunismului, o serie de obiecte de valoare care aparținuseră familiei Ceaușescu au trecut în custodia statului român și au fost predate Muzeului Național de Artă al României. Apoi, conform unei hotărâri din anul 2006 a Tribunalului București, rămasă definitivă, Muzeul Național de Artă a restituit unele dintre lucrările de artă sechestrate către moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și Nicu Ceaușescu. Acești moștenitori au fost Valentin Ceaușescu și Mircea Oprean. Valentin Ceaușescu a fost unul dintre fiii lui Nicolae Ceaușescu iar Mircea Oprean a fost soțul fiicei lui Nicolae Ceaușescu, Zoia Ceaușescu, decedată în anul 2006.

Până acum, tablou lui Pollock găsit în Bulgaria nu era înscris în cataloagele internaționale de artă și nici nu era reclamat că a fost furat. Procuroarea adjunctă a orașului Sofia, Desislava Petrova, a declarat că anchetatorii încearcă să stabilească în ce mod a ajuns tabloul în Bulgaria. În cadrul operațiunii de combatere a traficului cu obiecte de artă, polițiștii au reținut trei cetățeni greci și un cetățean bulgar.

Autoritățile din România nu au avut deocamdată nicio reacție față de această știre. Teoretic, dacă se confirmă că opera de artă a fost furată din România, statul român ar putea cere restituirea ei.

Pe lângă tabloul care i-a aparținut lui Nicolae Ceaușescu, semnat de Pollock, alte cinci tablouri, realizate, conform anchetatorilor, tot de “artiști proeminenți”, au fost găsite pe teritoriul Greciei.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ultima zi de alegeri prezidențiale în Rusia. Pentru a masca absenteismul, propaganda Kremlinului anunță că rușii au votat online

Duminică dimineață, la începutul zilei a treia (ultima) de alegeri prezidențiale în Rusia, prezența fizică la urne depășea cu puțin 50 la sută din...

Piedone, primarul Sectorului 5, și-a lansat candidatura pentru Primăria Capitalei. La Sectorul 5 își susține drept candidat fiul

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, și-a lansat oficial candidatura pentru funcția de primar al Capitalei, la alegerile din anul 2024. Piedone nu va beneficia...

Rusia – Ucraina, ziua 732. Chestiunea apartenenței peninsulei Crimeea este tranșată, este a Rusiei, susține Lavrov

Chestiunea apartenenței peninsulei Crimeea este definitiv închisă, ea este a Rusiei, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Ministrul Lavrov a făcut această...
Ultima oră
Pe aceeași temă