Ministerul Afacerilor Externe al României a transmis un comunicat referitor la vizita în Bulgaria a ministrului Luminița Odobescu, iar din textul comunicatului reiese că România și Bulgaria nu îndeplinesc integral, în acest moment, deci în februarie 2024, acquis-ul Schengen.
Ministrul Afacerilor Externe al României, Luminița Odobescu, susține că a discutat cu vicepremierul Bulgariei, Mariya Gabriel, care este și ministru de Externe, despre „menținerea unei coordonări strânse pentru transpunerea în practică a Deciziei luate în decembrie anul trecut privind aplicarea integrală de către România și Bulgaria a acquis-ului Schengen”. Ministerul român de Externe a transmis acest comunicat în urma vizitei în Bulgaria a ministrului Luminița Odobescu, care a avut loc în ziua de 5 februarie 2024.
Cu alte cuvinte, în opinia ministrului Luminița Odobescu, România și Bulgaria trebuie să facă eforturi, în februarie 2024, pentru a îndeplini integral criteriile Schengen. Rezultă, deci, că până în acest moment, nici România nici Bulgaria n-ar îndeplini integral aceste criterii! O asemenea declarație, din partea României, vine să confirme ceea ce declarau constant oficialii Austriei, și anume faptul că România și Bulgaria încă nu pot fi primite cu drepturi depline în Spațiul Schengen.
Ce-i drept, spre deosebire de ministrul român de Externe, oficialii de la Sofia au susținut constant, în ultimele luni, că Bulgaria îndeplinește toate criteriile Schengen și au respins ideea de a face concesii suplimentare, așa cum solicită Austria.
Comunicatul postat pe internet de Ministerul român de Externe, la data de 5 februarie 2024, cu privire la vizita în Bulgaria a ministrului Luminița Odobescu, precizează următoarele: „În ceea ce privește aderarea celor două țări la spațiul Schengen, a fost convenită menținerea unei coordonări strânse pentru transpunerea în practică a Deciziei luate în decembrie anul trecut privind aplicarea integrală de către România și Bulgaria a acquis-ului Schengen, precum și în vederea obținerii, cât mai curând posibil, a Hotărârii privind ridicarea controalelor la frontierele terestre”.
Ministrul român de Externe a purtat discuții la Sofia cu ministrul de Externe al Bulgariei, Mariya Gabriel, cu premierul Nikolai Denkov și cu președintele Rumen Radev. În urma acestor discuții, punctul de vedere al Bulgariei, relatat într-o știre a agenției de presă Novinite, este mult mai echilibrat decât al părții române. „Într-o întâlnire comună, viceprim-ministrul bulgar și ministrul de externe Mariya Gabriel și ministrul român de externe Luminita-Teodora Odobescu au promis că vor coordona acțiunile pentru eliminarea controalelor la frontierele europene interne. Cele două națiuni urmează să lucreze îndeaproape pentru aderarea lor parțială la Schengen pe 31 martie, căutând sprijinul Comisiei Europene. Miniștrii au subliniat importanța dialogului cu Austria și alte state UE în acest sens”, a transmis partea bulgară.
Ceea ce se știe cu certitudine este că, din data de 31 martie 2024, conform deciziei pe care a luat-o Consiliul UE în decembrie 2023, România și Bulgaria vor fi integrate parțial (doar cu frontierele aeriene și maritime) în Spațiul Schengen. Ulterior, pe parcursul anului 2024, vor continua negocierile pentru integrarea ambelor țări și cu frontierele terestre („Land Schengen”). Nu există o certitudine privind momentul în care se va produce și această integrare terestră. De asemenea, nu se știe în ce ședință a Consiliului JAI va fi din nou supusă la vot integrarea deplină în Schengen a României și a Bulgariei. Potrivit unor informații transmise de presa internațională și de ziarul „România Liberă”, un asemenea vot în Consiliul JAI ar putea fi favorabil României și Bulgariei abia după alegerile parlamentare din Austria. Aceste alegeri se vor desfășura în septembrie 2024.
La mijlocul lunii ianuarie 2024, ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, oferea un interviu agenției Agerpres în care susținea că, prin includerea în spațiul aerian și maritim, care se va produce la 31 martie 2024, România ar fi deja în Schengen și că procesul de integrare completă a României la Spațiul Schengen este ireversibil.
„Procesul este ireversibil. Noi suntem deja în Schengen, chiar dacă mai avem încă un pas de făcut, respectiv ridicarea controalelor la frontiera terestră. Vreau să subliniez acest lucru, că este un proces ireversibil”
Luminița Odobescu,
Ministrul Afacerilor Externe
Europarlamentarul român Eugen Tomac se declară pesimist cu privire la șansele României de a avansa rapid pe drumul integrării depline în Spațiul Schengen. Tomac susține că, dacă în Consiliul JAI din 4 martie 2024 nu se ia decizia intrării terestre a României și Bulgariei începând de la 1 ianuarie 2025, “în mod absolut sigur, anul viitor (adică în 2025) nu se mai întâmplă nimic”.
“Belgia, țară care conduce Consiliul UE, are alegeri parlamentare în aceeași zi cu alegerile europarlamentare din 9 iunie. Rămâne de văzut dacă aceasta va decide să introducă pe ordinea de zi a Consiliului JAI din martie intrarea noastră terestră”
Eugen Tomac,
Europarlamentar
Tomac susține că integrarea parțială (aeriană și maritimă) în Schengen, de la 31 martie 2024, nu reprezintă o victorie a României sau a Bulgariei, ci un compromis obținut sub presiunile Austriei.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!