12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRomânia alocă 2,5 la sută din PIB pentru Apărare. Armata își dorește...

România alocă 2,5 la sută din PIB pentru Apărare. Armata își dorește submarine, avioane “invizibile” și un satelit

Ministerul Apărării Naționale anunță planuri extrem de ambițioase legate de înzestrarea Armatei Române iar aceste planuri includ tancuri, submarine, avioane “invizibile” pe radar, model F-35, precum și un “satelit de mici dimensiuni”.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a realizat și a postat pe internet un foarte interesant interviu cu șeful Direcției Generale pentru Armamente, generalul – locotenent inginer Teodor Incicaș. Această structură este fostul Departament de Armamente din MApN. În interviu, generalul a prezentat o serie de programe de înzestrare pe care MApN le urmărește. Unele programe sunt deja în derulare iar altele vor începe în anul 2023.

„Zilele acestea vom trimite către Parlamentul României, pentru aprobarea prealabilă a Parlamentului, achizițiile care se referă la obuzierele autopropulsate pe șenile, e vorba de trei batalioane. De asemenea mașina de luptă a infanteriei pe șenile, sistemele de apărare aeriană cu bătaie scurtă și foarte scurtă, dar și două tipuri de rachete pentru F-16. În același timp sunt pe parcursul de a merge spre aprobarea prealabilă a Parlamentului cererile noastre privind aprobarea unui batalion de tancuri Abrams. De asemenea, un nou pachet pentru luptă pe mare”, a precizat generalul Incicaș. Despre pachetul de luptă pe mare, generalul Incicaș a precizat că va include și submarine. „Suntem în etapa de aprobare prealabilă a Parlamentului României. La acest program, durata ar putea fi de patru – cinci ani. Este vorba de un întreg pachet – de pregătire, programul logistic”, a precizat generalul Incicaș.

La Forțele Aeriene, România se bazează acum pe avioane F-16, întrucât avioanele MiG 21 LanceR, uzate fizic și moral, ar fi trebuit retrase de la zbor de mulți ani. „Achiziția F-16 e o etapă interimară până la realizarea avionului de generația a 5-a, adică F-35. Armata României își propune ca după 2030 să realizeze prima capabilitate operațională, prima escadrilă de avioane F-35. În acest sens e nevoie de demersuri complexe precum analize în ceea ce privește infrastructura, realizarea corecțiilor de infrastructură prin investiții, iar mai apoi achiziția care e și ea complexă ca derulare, dar și ca termen de livrare. De aceea e de dorit ca anul acesta sau la anul să facem demersuri pentru semnarea contractului pentru F-35”, a susținut șeful Direcției pentru Armamente.

MApN este obligat să ceară aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru programe de înzestrare de peste 100 de milioane de euro. Acest lucru înseamnă că fiecare dintre programele enunțate va costa peste 100 de milioane de euro.

Acestor informații li se adaugă cele prezentate, de către Direcția Generală de Armamente, pe internet. De exemplu, anul trecut, MApN lansase o “procedură competițională” pentru finanțarea unui proiect de cercetare – dezvoltare intitulat “Dezvoltarea unui satelit de mici dimensiuni pentru interceptare și localizarea semnalelor radio terestre”. “Finanțarea proiectului de cercetare-dezvoltare se face de la bugetul de stat – bugetul MApN – prin Planul Sectorial de Cercetare – Dezvoltare al Ministerului Apărării Naționale aferent perioadei 2022-2025”, preciza MApN. La data de 26 septembrie 2022, MApN anunța că unul dintre cei doi participanți la “licitația restrânsă” a fost declarat câștigător. Nu a fost însă dezvăluit numele câștigătorului. Nu a fost prezentată nici utilitatea practică a deținerii, de către Armata Română, a unui asemenea satelit.

Dintre programele de înzestrare pe care le dorește MApN, unul care, incontestabil, este util se referă la cumpărarea de tancuri. Cele mai noi tancuri pe care le deține Armata Română, denumite TR 85 M1, au fost concepute anterior anului 1990 iar ulterior au parcurs doar un program de modernizare. România a decis acum să cumpere tancuri americane.

“Sunt pe parcursul de a merge spre aprobarea prealabilă a Parlamentului cererile noastre privind aprobarea unui batalion de tancuri Abrams. De asemenea, un nou pachet pentru luptă pe mare”

Teodor Incicaș,

Șeful Direcției Generale pentru Armamente

Acum un an, premierul Nicolae Ciucă, fost ministru al Apărării, menționa că MApN are un plan de înzestrare care se întinde pe zece ani și că, teoretic, industria românească de apărare ar putea beneficia de contracte în acest sens. Marea problemă a industriei din România ar fi însă tehnologia învechită, recunoștea premierul.

“Au avut loc întâlniri la nivelul conducerii ministerelor, au avut loc întâlniri între specialişti, între planificatori. Din păcate, nu s-a produs o schimbare în ceea ce înseamnă retehnologizarea industriei de armament din România”

Nicolae Ciucă,

Premierul României

Nicolae Ciucă este de părere că industria autohtonă nu este în măsură să producă arme moderne pentru Armata Română.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iuliana Demetrescu va arbitra o semifinală de Liga Campionilor

Iuliana Demetrescu a fost delegată de UEFA la partida Chelsea – Barcelona, din semifinalele Ligii Campionilor la fotbal feminin, programată sâmbătă, 27 aprilie, de...

UTA lui Mircea Rednic a „topit” Oțelul, la Arad

UTA Arad s-a impus cu scorul de 3-1 în fața formației Oţelul Galaţi, pe teren propriu, în etapa a șasea a play-out-ului Ligii 1. Toate...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...
Ultima oră
Pe aceeași temă