La patru luni de când a blocat prin veto accesul României în Schengen, guvernul Austriei are aceeași atitudine față de România, fără să spună limpede ce reproșează României și fără a spune când își va schimba poziția.
Ministrul federal de Interne al Austriei, Gerhard Karner, s-a aflat miercuri, 26 aprilie, la București, la invitația ministrului Afacerilor Interne al României, Lucian Bode. A fost prima vizită în România a unui oficial de acest rang, după ce, în decembrie 2023, Austria a blocat intrarea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen. În Consiliul JAI din 8 decembrie 2022, reprezentantul Austriei a fost chiar ministrul Karner, iar acesta a folosit dreptul său de veto. Evident însă, această blocare a intrării României în Schengen nu a fost ideea personală a ministrului federal de Interne ci a exprimat punctul de vedere al șefului guvernului Austriei, cancelarul Karl Nehammer.
La București, înainte să intre la discuții cu omologul său român, ministrul Karner a fost întrebat insistent de jurnaliști când va renunța Austria la dreptul ei de veto, în ceea ce privește România. Ministrul austriac a răspuns evaziv, fără a indica vreun termen. “Vă spun foarte deschis. Din partea mea, nu pot să vă ofer astăzi o dată. În primul rând, vreau să obţinem rezultate, pentru ca UE să fie protejată în zona frontierelor externe”, a susținut ministrul Karner.
Pe de altă parte, acum, ministrul austriac n-a formulat un reproș clar la adresa României, ceea ce, în mod paradoxal, nu este în avantajul României, întrucât România nici măcar nu știe clar ce-ar trebui să facă pentru a satisface Austria. Amintim că, în decembrie 2022, cancelarul Austriei susținea că nu este oportună primirea României în Schengen pe motiv că foarte mulți migranți ilegali dintre cei ajunși în Austria trec anterior prin România.
“Permiteţi să vă repet mesajul pe care l-am transmis de ce nu am putut să votez pe 8 decembrie pentru aderarea României la Spaţiul Schengen. În primul rând, pentru că avem un sistem care nu funcţionează. Dacă există controale pe care le efectuaţi dumneavoastră la frontierele externe ale României, există controale şi între Germania şi Austria. Asta înseamnă că şi cetăţenii austrieci care se duc în Germania sunt controlaţi. Franţa face la fel cu Germania. Şi aş putea să vă mai dau câteva exemple. Sistemul nu funcţionează şi interesul nostru bilateral este să vedem ca acest sistem să înceapă să funcţioneze cu frontiere externe funcţionale. De aceea, suntem parteneri apropiaţi care lucrează împreună pentru atingerea acestor obiective. Primii paşi i-am reuşit, dar mai avem mult de lucru împreună”, a declarat, în fața jurnaliștilor și în fața ministrului român de Interne, ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner.
Niciunul dintre cei doi miniștri nu pare să poată negocia accesul României în Schengen
Ministrul român de Interne, Lucian Bode, a asistat la aceste declarații publice fără a-l contrazice pe ministrul austriac. Din atitudinea celor doi oficiali părea să reiasă că niciunul dintre ei nu avea mandat pentru o negociere reală pe subiectul Schengen.
Drept răspuns la atitudinea ministrului austriac, o primă reacție a avut-o europarlamentarul român Eugen Tomac. Acesta a postat pe internet o fotografie de la un aeroport, unde românii se îmbulzesc așteptând să le vină rândul să li se controleze pașapoartele. Tomac a însoțit această imagine cu următorul comentariu: “Așa se înghesuie românii la plecarea spre casă, așteptând mereu la cozi fără sfârșit, cozi la care nu pierzi timpul în cazul celorlalte destinații din Uniunea Europeană. De ce trecem prin această umilință? Pentru că domnul Karner, ministrul de Interne al Austriei, a spus, pe 8 Decembrie 2022, 𝑵𝒆𝒊𝒏 la votul pentru accesul României în spațiul Schengen. Pentru că nu tolerez să fim discriminați pe nedrept, am acționat la CJUE acest abuz de putere îndreptat împotriva României. Împreună ne putem face dreptate. Semnează pentru România în Schengen”.
Următoarea reuniune a Consiliului JAI este programată în perioada 8 – 9 iunie 2023 în Luxemburg. Ordinea de zi a acestei reuniuni încă nu a fost anunțată. La precedenta reuniune JAI, cea din martie 2023, subiectul extinderii Schengen n-a mai fost reluat în discuție.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!