11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoFranța trimite în România militari din Forța de Reacție Rapidă

Franța trimite în România militari din Forța de Reacție Rapidă

Franța trimite în România militari din Forța de Reacție Rapidă a NATO. Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a venit la București, pentru a pregăti punerea în aplicare a promisiunii președintelui Macron. Liderul de la Paris a fost primul care anunțase trimiterea de trupe franceze în România.

Florence Parly, ministrul Apărării al Franței, s-a aflat, joi, la București. Doamna Parly a avut întrevederi cu omologul român, Vasile Dîncu, cu premierul Ciucă și cu președintele Iohannis. România și Franța au relații istorice, dar cel mai recent element este anunțul președintelui Macron cu privire la disponibilitatea Franței de a trimite militari în România. Acești militari ar urma să sporească protecția Flancului Estic al NATO în fața amenințărilor Rusiei.

Guvernul României a anunțat că premierul Ciucă și ministrul Parly au analizat “securitatea pe flancul estic și cooperarea franco-română în domeniul securității și apărării, dezvoltarea noilor abordări strategice ale UE și NATO”.

Autoritățile României doresc militari francezi

Premierul Ciucă “a exprimat aprecieri pentru decizia președintelui Franței de creștere a prezenței militare franceze în România, arătând că această consolidare a contribuției franceze la postura de descurajare și apărare a NATO  pe flancul estic și în regiunea Mării Negre conferă și mai multă substanță Parteneriatului Strategic bilateral România-Franța”.

Premierul Ciucă a subliniat importanța unității UE și NATO pentru actuala arhitectură europeană de securitate, fiind necesară descurajarea încălcării principiilor suveranității, independenței și integrității teritoriale a statelor. Premierul “a condamnat, în context, presiunile Federației Ruse și amenințările la adresa Ucrainei”.

“Premierul a condamnat presiunile Federației Ruse și amenințările la adresa Ucrainei și a subliniat importanța sprijinirii consolidării rezilienței și a acordării unei atenții speciale cooperării cu partenerii estici”

Nicolae Ciucă,

Premierul României

Ministrul Parly a informat despre echipa tehnică franceză sosită pentru a evalua punerea în aplicare a opțiunii președintelui Franței de întărire cu trupe a Flancului Estic. Trimiterea de trupe franceze poate avea loc imediat ce NATO va lua decizia în acest sens.

Franța asigură, începând cu data de 1 ianuarie 2022, conducerea VJTF (Very High Readiness Joint Task Force). Aceasta este “Forța de desfășurare rapidă” a NATO.

“Trăim o perioadă dificilă şi în această perioadă Franţa se află alături de România. Franţa îşi asumă responsabilităţile, aşa cum a făcut-o întotdeauna. Franţa nu își va abandona niciodată aliaţii şi prietenii”

Florence Parly,

Ministrul francez al Apărării

Ministrul francez al Apărării a abordat și chestiunea cooperării tehnico – militare dintre România și Franța. Un subiect concret este programul de corvete al României.

Forța de Reacție Rapidă a NATO, VJTF (Very High Readiness Joint Task Force) este unitatea cu termen de intervenție cel mai rapid din cadrul Alianței Atlantice. Unele dintre componentele acesteia trebuie să ajungă la locul misiunii în cel mult 48 de ore de la primirea ordinului de luptă.

Franța trimite în România militari, imediat după ce conducerea NATO aprobă această decizie

„Elementul principal al Forței de Reacție Rapidă este format din 5000 de militari aflați sub comanda Franței, aceștia reprezentând trupe suplimentare care pot fi desfășurate rapid”, anunța, acum câteva zile, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Liderul Alianței făcea acest anunț exact în contextul tensiunilor dintre NATO și Rusia, tensiuni provocate de iminența unui nou atac al Rusiei asupra Ucrainei.

Ministrul român al Apărării, Vasile Dâncu, a declarat, joi, că în România ar urma să sosească un batalion francez. Efectivul unui batalion este de câteva sute de oameni.

Franța ar urma să construiască patru corvete pentru Forțele Navale ale României

Miniștrii Apărării din România și Franța au discutat și despre programul de construire a patru nave tip corvetă. Acestea vor intra în dotarea Forțelor Navale ale României.

Licitația pentru aceste nave a fost câștigată de o firmă din Franța.

“Sunt convins că vom reuşi să depăşim un proiect pe care acum îl avem la final şi mai avem doar câteva clauze, sunt convins că vom găsi o soluţie rapidă pentru ca acest proiect al achiziţiei de corvete să poată merge mai departe. Credem că dialogul între părţile contractante va fi şi aici important pentru a găsi o soluţie rapidă, având în vedere şi contextul urgenţei geostrategice, urgenţei de înzestrare, cât şi a nevoii de a continua parteneriatul nostru la un nivel cât mai înalt, intensificat”, a declarat ministrul Vasile Dîncu.

Una dintre clauzele contractului este ca aceste patru corvete să fie construite în România. În acest scop, compania franceză s-a asociat cu Șantierul Naval Constanța. Un termen limită pentru stabilirea ultimelor detalii ar fi data de 31 ianuarie 2022.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Zgonea (ANCOM): Sectorul de poştă şi curierat ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro

Sectorul de poştă şi curierat este în plină dezvoltare şi ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro în...
Ultima oră
Pe aceeași temă