11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoFranța dezvăluie misiunea militarilor trimiși în România: protejarea orașului Constanța, a portului...

Franța dezvăluie misiunea militarilor trimiși în România: protejarea orașului Constanța, a portului și a bazei aeriene

Misiunea militarilor pe care Franța i-a trimis în România este protejarea orașului Constanța, a portului Constanța și a bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu, relevă un comunicat transmis de Forțele Aeriene franceze (L’armée de l’Air et de l’Espace).

“Începând cu luna mai, un detașament sol-aer de 120 de aviatori a fost desfășurat la baza românească Capu Midia, în cadrul misiunii Aigle. Pentru a consolida poziția de descurajare și defensivă a NATO pe Flancul Estic al Europei, Franța implementează un sistem sol-aer cu rază medie (SAMP) Mamba la baza Capu Midia. Scopul este de a asigura protecția bazei aeriene, a orașului Constanța și a portului său, cel mai mare de la Marea Neagră, ceea ce îl face un punct de mare importanță strategică”, a anunțat partea franceză.

Este pentru prima dată când se anunță oficial că militari străini au ca misiune protejarea unui oraș din România. În ceea ce privește baza aeriană la care se face referire, ea este, probabil, cea de la Mihail Kogălniceanu. Este de asemenea interesant că această bază militară, care aparține Forțelor Aeriene Române și este folosită mai ales de militari români și americani, este acum protejată de militari francezi. Dar și militarii francezi au folosit baza aeriană Kogălniceanu pentru a ajunge în România. De exemplu, în martie 2022, militari și armament din Franța au ajuns la Constanța cu un uriaș avion de transport Antonov 124.

“Pentru menținerea capacității de luptă a aviatorilor și a dezvolta interoperabilitatea țărilor aliate angajate în misiunea Eagle, se organizează instruiri comune cu militarii români de două – trei ori pe săptămână. Totodată, NATO organizează, odată pe lună, un exercițiu mult mai consistent, care implică mijloace aeriene din Europa și din alte părți”, precizează partea franceză.

Franța a decis să trimită militari în România imediat după ce Rusia a atacat Ucraina. În cadrul misiunii Aigle, Franța a trimis în total 500 de militari. Franța asigură conducerea și cea mai mare parte a efectivului Grupului de Luptă NATO din România. În acest Battle Group sunt integrați, prin rotație, câte 300 de militari belgieni sau olandezi.

Francezii asigură protejarea orașului Constanța și împotriva rachetelor balistice

Potrivit presei occidentale, sistemul Mamba poate urmări simultan 100 de traiectorii ale unor potențiale ținte. Dintre acestea, se poate deschide simultan focul asupra a zece ținte. Un sistem Mamba are până la 48 de rachete gata de lansare simultan. Mamba este singurul sistem european apt să contracareze rachete balistice, precizează media occidentală.

În România, sistemul Mamba a venit însoțit de un centru de management tridimensional, denumit CMD3D. El asigură dirijarea rachetelor sol-aer precum și corelarea lor cu alte tipuri de armament. Printre acestea se numără artileria, elicopterele și dronele, a anunțat Ministerul francez al Apărării.

În anul 2022, Franța este și națiune cadru pentru Forța de Răspuns a NATO (Nato Response Force, NRF). La mijlocul anului 2022, militarii francezi din România au fost vizitați și de președintele Emmanuel Macron.

Formarea unui Grup de luptă (Battle Group) NATO pentru România a fost aprobată de conducerea Alianței în primăvara anului 2022. Ca urmare a atacului Rusiei asupra Ucrainei, situația de securitate în estul Europei s-a agravat. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a anunțat că termenul până la care batalionul devine operațional trebuie să fie “comprimat”.

“Pentru grupul de luptă găzduit de România și condus de Franța, la care anticipăm și alți aliați care vor participa, anticipăm ca timpul necesar pentru operaționalizarea acestuia să fie comprimat din cauza situației pe care o avem”

Mircea Geoană,

Secretar general adjunct al NATO

“Constituirea grupurilor de luptă se înscrie în setul mai larg de măsuri adoptate de NATO pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe termen mediu şi lung, ca urmare a conflictului militar declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina”

Vasile Dîncu,

Ministrul Apărării Naționale

Practic, Grupul de luptă al NATO din România, Battle Group Romania, este operațional din luna mai 2022, sub conducerea Franței. La el mai participă militari belgieni și olandezi.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Prețului RCA-ului, plafonat. Transportatorii acuză că este o păcăleală

Prețurile RCA ar putea rămâne plafonate până la 30 iunie 2024. Este propunerea Ministerului de Finanțe, care a pus aseară în dezbatere publică un proiect de hotărâre...

Accident Milişăuţi. Patru persoane au fost rănite. Printre ele se afla și un copil

Un accident rutier nefericit a avut loc pe teritoriul localității Milișăuți, iar patru persoane, printre care și un copil, au fost rănite. Potrivit declarațiilor...

Endrick, la doar 17 ani, are o iubită model. Momente inedite după Spania – Brazilia

Tânărul fotbalist Endrick, în vârstă de doar 17 ani, a reușit să strălucească din nou în tricoul naționalei Braziliei, de această dată într-un meci...
Ultima oră
Pe aceeași temă