21.8 C
Bucharest
Sunday, 28 May 2023
HomeInvestigații România LiberăIncognitoEXCLUSIV. De 5 ani, Primăria Capitalei nu reușește să schimbe conductele pe...

EXCLUSIV. De 5 ani, Primăria Capitalei nu reușește să schimbe conductele pe un km. Termia promisă de Nicușor Dan pare o glumă proastă. FOTO

Nicușor Dan promitea, încă de la preluarea mandatului de primar general, modernizarea sistemului public de termoficare, însă Primăria Capitalei nu reușește să rezolve nici problema conductei de pe o porțiune de stradă cu o lungime de puțin peste un kilometru.

După cum a arătat “România liberă”, Primăria Municipiului București (PMB), prin fosta RADET sau actuala Compania Municipală Termoenergetica, sapă an de an pe Strada Dezrobirii din sectorul 6 al Capitalei, pe porțiunea cuprinsă între Bulevardul Iuliu Maniu și Strad Uverturii (una dintre cele mai aglomerate zone ale orașului), pentru a înlocui conducte ce fac parte din sistemul public de termoficare.

Aburi de la agentul termic pierdut în pământ pe Strada Dezrobirii. / 13 martie 2023

În ciuda numeroaselor intervenții, tot sunt probleme cu livrarea de agent termic, iar aburii de la apa caldă pierdută în pământ se pot observa zilnic ieșind din ochiurile capacelor de canalizare.

Intervenții la câteva zile

Săpăturile în zonă nu au lipsit nici la începutul acestui an.

Lucrări ale Termoenergetica pe Strada Dezrobirii. / 17 februarie 2023

“În data de16 februarie 2023, echipele companiei au intervenit pentru depistarea unei avarii la conducta magistrală Dn 1000 mm. Avaria a fost localizată pe strada Dezrobirii nr. 2, pe un tronson de rețea termică primară vechi de aproape 45 de ani (anul punerii în funcțiune – 1979)”, precizează Termoenergetica, într-un răspuns official pentru “România liberă”.

După cum demonstrează imaginile surprinse de reporterii cotidianului național “România liberă”, după doar opt zile de la intervenția menționată de Termoenergetica, angajați ai companiei municipal au mers din nou pentru a rezolva problema, în același loc, pe 24 februarie a.c..

Pe durata intervenției din cursul săptămânii trecute, a fost întreruptă furnizarea agentului termic pentru apă caldă și căldură pentru șase puncte termice care alimentează aproximativ 75 de blocuri”, precizează Termoenergetica, pentru intervenția din 16.02.2023.

Noi promisiuni de la municipalitate

Reprezentanții administrației publice locale anunță noi săpături pe Strada Dezrobirii, în acest an, pentru înlocuirea conductelor vechi ale sistemului public de termoficare.

În anul 2018, angajații regiei (RADET) au înlocuit, cu forțe proprii, aproximativ 445 de metri liniari de conductă (443m) cu diametrul de 700mm. Pentru anul acesta, este deja programată o lucrare prin care vor fi înlocuiți alți 651 de metri de canal termic cu diametrul de 800mm, conform autorizației de construire nr. 478 /151691/28.11.2022. În urma lucrărilor din 2018, aproximativ 25% din lungimea magistralei este conductă nouă, iar după lucrările de anul acesta, mai mult de jumătate din țeava veche va fi înlocuită”, ne-au mai menționat reprezentanții Termoenergetica.

Municipalitatea bucureșteană mai precizează că “Toate intervențiilepe strada Dezrobirii, atât cele reprezentând lucrările pentru remedierea avariilor, cât și cele pentru înlocuirea porțiunilor de conductă, au fost efectuate cu forțe proprii, respectiv de către angajații companiei (n.r. – Compania Municipală Termoenergetica S.A.)”.

Cetățenii din zona menționată spun că au avut “ceva mai multă” căldură în iarna recent încheiată, în comparație cu precedentul sezon rece, însă și facturile la întreținere au fost semnificativ mai mari.

Pentru un apartament cu trei camere din zona Străzii Dezrobirii, racordat la sistemul public de termoficare, întreținerea pentru o lună de iarnă este de aproximativ 600 de lei.

În iarna 2021 – 2022, factura pentru o lună era de circa 500 de lei.

Presedintele PMP sustine o conferinta de presa alaturi de primarul general al Municipiului Bucuresti, in Bucuresti, 28 februarie 2023. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

În 2022, majoritatea PNL-USR-PMP din Consiliul General al Municipiului București a aprobat, la cererea primarului Nicușor Dan, majorarea tarifului la gigacalorie pentru populație.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

România coboară în clasamentul puterilor militare mondiale. Locul 47 din 145, cu o forță militară supraevaluată

Cea mai recentă ediție a topului Global Firepower, clasamentul puterilor militare mondiale, plasează România pe locul 47 între cele 145 de țări analizate. Acesta este...

De ce sa alegi anvelope second hand?

Anvelopele second hand sau anvelopele folosite, sunt anvelope care au fost deja utilizate pe alte vehicule inainte de a fi vandute ca produse second...

Guvernul a pregătit OUG pentru majorarea salariilor profesorilor. Greva continuă cel puțin o săptămână

Guvernul Ciucă a pregătit o Ordonanță de Urgență (OUG) pentru majorarea salariilor profesorilor, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. -------------------------- UPDATE Surse din...
Ultima oră
Pe aceeași temă