16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoDupă 32 de ani, procurorii încă lucrează la dosarul Mineriadei

După 32 de ani, procurorii încă lucrează la dosarul Mineriadei

După 32 de ani de la comiterea faptelor, procurorii români încă lucrează la dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Această situație șocantă este demonstrată de un document prezentat, pe internet, de scriitorul și jurnalistul Cezar Paul Bădescu. Documentul este o citație pe care a primit-o scriitoarea Victoria Pătrașcu. Aceasta din urmă a fost una dintre victimele Mineriadei din 1990. În ancheta derulată de Parchet, Victoria Pătrașcu are calitatea de persoană vătămată. Ea a fost brutalizată de mineri în data de 14 iunie 1990, în incinta Facultății de Litere din București.

Drept urmare, în februarie 2023, Victoria Pătrașcu a primit de la Parchetul General o citație în care este somată să se prezinte la Secția Parchetelor Militare, la data de 2 martie 2023. Cu alte cuvinte, nici în anul 2023 procurorii n-au finalizat ancheta.

“Statul român, cel care a organizat de fapt toată tărășenia și care apoi tot el s-a făcut că anchetează ce s-a întâmplat, are tot interesul să-și acopere urmele. Ce e încă și mai grav e că Victoria e în continuare hărțuită de statul român: ea primește și acum, după 32 de ani, citații să se prezinte la anchetă iar și iar, cu amenințarea că dacă nu o face va fi adusă forțat sau amendată. Deci nu numai că statul român organizează o glumă proastă de anchetă pentru un caz extrem de grav, un show jalnic care nici măcar nu face eforturi să pară onorabil sau măcar credibil, dar în plus dacă tu, victima, ai refuza să faci parte din punerea lor în scenă, ai avea de suferit. Pe tine s-ar găsi să te pedepsească, pentru a nu știu câta oară! Statul român – un stat împotriva propriilor cetățeni, o clică de profitori care-și acoperă ticăloșiile”, scrie Cezar Paul Bădescu în mesajul postat pe Internet.

Inculpați în dosarul Mineriadei, directori la Institutul Revoluției

În iunie 1990, Ion Iliescu era preşedinte al României iar Petre Roman era prim-ministru. Gelu Voican Voiculescu era vicepremier iar Virgil Măgureanu era director al SRI. Acești patru politicieni sunt inculpați în dosarul iunie 1990. În ciuda acestei situații, ei și-au continuat activitatea publică, deținând chiar importante funcții de conducere. De exemplu, Gelu Voican Voiculescu și Ion Iliescu au fost directori generali la Institutul Revoluţiei Române. Funcția de director general la acest institut era echivalentă celei de secretar de stat.

În perioada guvernului Orban s-a încercat desființarea Institutului, fiind elaborate o Ordonanță de Urgență, în anul 2019, apoi un proiect de lege în acest sens. Totuși, pe baza unei decizii din anul 2021 a CCR, Institutul Revoluției și-a reluat activitatea, în aprilie 2021. Tot în anul 2021, Ion Iliescu a demisionat de la Institutul Revoluției. Ulterior acestei demisii, funcția de director general al Institutului a fost preluată de Petre Roman. În octombrie 2022, Petre Roman încă mai era director general.

Petre Roman, fost premier, ajuns secretar de stat

În acest moment, în februarie 2023, IRRD este condus de Ioan Savu (președinte) și Gheorghe Pastor (director general). În funcția de director științific apare Gheorghe Onișoru, care a preluat funcția de la Andrei Ursu. Nici Iliescu, nici Voican Voiculescu, nici Roman n-ar mai fi, în anul 2023, în conducerea IRRD.

Chiar Victoria Pătrașcu este cea care postase, inițial, o fotografie a citației pe care a primit-o de la Parchetul General, citație reprodusă și de Cezar Paul Bădescu. Victoria Pătrașcu sugerează că se va prezenta la data când o cheamă procurorii. Ea spune, cu o amară ironie, că va fi obligată să trăiască 120 de ani, ca să poată vedea cum se termină ancheta.

“După 32 de ani și șase retraumatizări la procuratură, iată că am primit hârtia asta. Pașii de melc ai justiției din România mă ambiționează să ating vârsta de 120 de ani”

Victoria Pătrașcu,

Victimă a Mineriadei din anul 1990

“Statul român, cel care a organizat de fapt toată tărășenia și care apoi tot el s-a făcut că anchetează ce s-a întâmplat, are tot interesul să-și acopere urmele. Ce e încă și mai grav e că Victoria e în continuare hărțuită de statul român”

Cezar Paul Bădescu,

Scriitor

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă