15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoArmata Română cumpără submarine de două miliarde de euro, de la aceeași...

Armata Română cumpără submarine de două miliarde de euro, de la aceeași firmă care n-a putut onora contractul pentru corvete

La cererea Ministerului Apărării Naționale (MApN), Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au acordat aprobarea prealabilă pentru mai multe programe de achiziții militare, cel mai scump dintre ele fiind cel prin care Armata Română cumpără submarine de două miliarde de euro.

Un memorandum aprobat de Birourile Permanente ale Senatului și Camerei Deputaților se referă la programul denumit “Submarin împotriva ameninţărilor de suprafaţă şi subacvatice”. Valoarea estimată de MApN pentru acest program este de două miliarde de euro, fără TVA. O achiziție de asemenea valoare ar reprezenta cel mai scump contract de înzestrare militară semnat de România de când este membru NATO. Potrivit legii, MApN este obligat să ceară aprobarea prealabilă a Parlamentului României pentru orice program de înzestrare de peste 100 de milioane de euro.

Noul contract se referă la achiziţionarea a două nave de tip submarin, din clasa Scorpene. Această gamă de submarine este produsă de firma franceză Naval Group. Dincolo de valoarea uriașă a contractului, ceea ce surprinde în cazul acestui program militar este firma aleasă, drept furnizor, de MApN. Este vorba de aceeași firmă franceză care nu reușește, de cel puțin trei ani, să onoreze un alt contract atribuit de România – contractul pe baza căruia urma să livreze patru corvete multifuncționale pentru Forțele Navale Române.

Contractul privind cele două submarine destinate României se va derula pe o perioadă estimată de opt ani. Se poate presupune că, peste opt ani, actuala criză dintre NATO și Rusia, legată de războiul din Ucraina, va fi deja istorie. Deci submarinele de două miliarde de dolari nu vor ajuta cu nimic România în actuala criză, iar când România va deține aceste submarine, actuala criză va fi deja rezolvată.

Potrivit documentului aprobat de Birourile Permanente ale Parlamentului României, achiziția acestor două submarine se face în scopul obţinerii, pentru Forţele Navale Române, a unor capabilităţi eficiente în cercetarea pentru recunoaştere şi culegere de informaţii la nivel operativ – strategic. Cele două submarine vor putea executa, simultan, și acţiuni de luptă împotriva navelor de suprafaţă şi submarinelor inamice, pentru distrugerea, neutralizarea sau descurajarea forţelor navale inamice, independent sau în cooperare cu alte forţe. Documentul propus de MApN precizează că aceste misiuni se vor executa în apele teritoriale, în cele internaţionale sau în zone litorale ostile, în zone cu un grad ridicat de risc, departe de bazele navale proprii ale României.

Contractul pentru cele patru corvete multifuncționale, contract care fusese atribuit aceleiași firme franceze, Naval Group, în colaborare cu Șantierul Naval Constanța, ar fi în valoare de circa 1,6 miliarde de euro. Conform Contractul fusese semnat în anul 2019. Potrivit contractului, firma franceză urma să construiască cele patru corvete la Șantierul Naval Constanța. Un detaliu interesant este că, la începutul anului 2019, șeful Departamentului pentru Armamente din MApN, secretarul de stat Andrei Ignat, anunțase că a sesizat Parchetul Militar cu privire la existența unor suspiciuni legate de organizarea licitației pentru corvete. Ulterior însă, Andrei Ignat a fost demis din funcțiile de șef de Departament și de secretar de stat.

În privința celor două viitoare submarine, care ar fi construite de Naval Group, nu se știe deocamdată ce implicare ar putea avea industria din România în acest contract.

Primul oficial român care a anunțat ideea că vom cumpăra submarine din Franța a fost Vasile Dîncu, în perioada în care era ministru al Apărării. Ministrul Dîncu fusese acest anunț în anul 2022. El dezvăluia că MApN ar dori să cumpere două submarine și, separat, câteva elicoptere, tot din Franța.

„În principiu, ne-am gândit la două. Două submarine şi două elicoptere, în acest moment. S-ar putea să fie mai multe elicoptere, de exemplu, dar este vorba şi de caracteristici tehnice”

Vasile Dîncu,

Fost ministru al Apărării Naționale

În toamna anului 2022, președintele Klaus Iohannis avertiza că Forțele Navale și Garda de Coastă au atribuții sporite, întrucât “în proximitatea României este în plină desfășurare o criză de securitate majoră generată de invadarea militară a Ucrainei de către Federația Rusă, cu impact semnificativ la nivel regional, european și euroatlantic”.

“În cazul unei deteriorări a situației de securitate pe mare, Forțelor Navale și Gărzii de Coastă le revine misiunea de a interveni prompt pentru a apăra interesele naționale ale României”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Șeful statului a precizat că Forțele Navale Române au misiuni dificile dar a evitat să se pronunțe asupra achizițiilor pe care le inițiază conducerea MApN.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Aproape 100 de blocuri din București rămân fără apă caldă până duminică

O veste cum nu se poate mai proastă pentru unii locuitori ai Capitalei, în contextul în care afară s-a răcit vremea. O avarie lasă...

Premierul plănuiește investiții de 15 miliarde de euro din banii arabilor. Care va fi rezultatul?

Premierul Marcel Ciolacu, aflat zilele acestea în Qatar și Emiratele Arabe Unite, planifică să aducă bani în țară de la arabi pentru investiții. Vorbim...

MAE: Unul din cele două grupuri de români blocați în Aeroportul din Dubai a ajuns acasă

Unul dintre cele două grupuri de cetăţeni români blocaţi în Aeroportul Internaţional Dubai a revenit în ţară, joi, cu o cursă care a operat...
Ultima oră
Pe aceeași temă