22.5 C
București
duminică, 4 iunie 2023
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoAmericanii trimit din nou armament în România. Se pregătesc mai multe exerciții...

Americanii trimit din nou armament în România. Se pregătesc mai multe exerciții militare, de-a lungul anului 2023

Statele Unite trimit din nou armament în România iar una dintre navele care asigură acest transport a făcut escală, pentru a descărca material militar, în portul Alexandroupolis din Grecia, conform unui anunț transmis de autoritățile elene.

Nava de transport Liberty Pride, aflată sub pavilionul Statelor Unite, a ajuns, sâmbătă, 4 martie 2023, în portul Alexandroupolis de la Marea Egee. Evenimentul a fost anunțat de autoritățile portuare și de presa din Grecia. Unul dintre oficialii care s-au referit la această acțiune a fost Konstantinos Chatzimichail, președintele Autorității Portuare din Alexandroupolis. Potrivit acestuia, Statele Unite vor realiza o rotire a echipamentelor pe care Forțele Terestre ale SUA (US Army) le dețin în estul Europei. Pe de altă parte, potrivit site-ului publicației Greek Reporter, nava Liberty Pride a sosit la Alexandroupolis venind din portul Charleston (SUA). Nava urma să plece din Grecia „după ce va descărca echipament destinat forțelor NATO de pe coasta Mării Negre”.

Știrea difuzată de presa greacă nu a indicat și țările finale de destinație pentru acest echipament. Dar în mod cert, este vorba de România și de Bulgaria, întrucât dacă ar fi fost vorba de Turcia, materialul militar american ar fi fost descărcat direct într-un port din Turcia. Vasul Liberty Pride plecase din Charleston (SUA) la data de 18 februarie 2023. Potrivit unui site de specialialitate, www.vesselfinder.com, nava Liberty Pride ar fi plecat deja din Grecia, fiind programată să ajungă, în data de 7 martie, la Port Said (Egipt).

Statele Unite trimit armament în România, prin Grecia

Jurnaliștii din Grecia amintesc faptul că, acum o lună, secretarul adjunct al Apărării al SUA pentru afaceri internaționale de securitate, Celeste Wallander, a vizitat orașul Alexandroupolis. Aici, Celeste Wallander s-a informat despre rolul acestui oraș – port în facilitarea transportului de arme și personal american și din alte țări NATO către estul și centrul Europei. Alexandroupolis este în nord-estul Greciei, foarte aproape de granițele cu Turcia și cu Bulgaria.

Alianța Nord-Atlantică pregătește cel mai amplu exercițiu militar al anului 2023, intitulat Defender Europe 2023. Exerciții din seria Defender Europe s-au realizat și în anii precedenți dar acțiunile militare NATO din anul 2023 capătă o nouă semnificație, în contextul războiului din Ucraina. Cu privire la România, este de amintit faptul că noua ambasadoare a SUA în țara noastră, Kathleen Ann Kavalec, însoțită de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a vizitat, în anul 2023, două importante baze militare. Este vorba de Mihail Kogălniceanu (județul Constanța) și Deveselu (județul Olt). În ambele locații se află și militari americani, alături de cei români.

Una dintre țările gazdă ale Defender Europe 2023 va fi România. Implicarea României în această acțiune a NATO a fost confirmată chiar de ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr. Ministrul s-a referit la acest subiect cu prilejul participării sale la bilanțul Statului Major al Apărării. Bilanțul s-a desfășurat la 8 februarie 2023, s-a referit la anul 2022 dar a inclus și proiecte pentru anul 2023.

„Ne vom pregăti pe toate palierele, pe scenarii întrunite ale acțiunilor militare terestre, aeriene, navale și în spațiul virtual. Ne vom antrena cu tehnica nou intrată în dotare, vom utiliza lecțiile învățate din conflictele actuale, alături de aliați și parteneri, în țară și în străinătate”

Angel Tîlvăr,

Ministrul român al Apărării

Exercițiul Saber Guardian, o secvență importantă din seria Defender Europe 23, condusă de Forțele Terestre ale SUA în Europa și Africa, va avea loc în România, a precizat ministrul Angel Tîlvăr. Pe de altă parte, și ministrul albanez al Apărării a anunțat că țara lui, membră NATO, va găzdui câteva mii de militari care vor participa la aceste exerciții, în anul 2023.

„Din punctul de vedere al exerciților care depășesc dimensiunile militare (incluzând și dimensiuni politice – n.n.), am început deja pregătirile pentru a găzdui exercițiul Defender 2023 și mii de militari aliați care se vor afla sub conducerea Statelor Unite”

Niko Peleshi,

Ministrul albanez al Apărării

Exercițiile din anul 2023 vor implica inclusiv o țară recent intrată în NATO, Albania, care are importanță strategică în regiunea sensibilă a Balcanilor.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 466. Atac cu drone asupra peninsulei Crimeea

Un amplu atac cu drone s-a înregistrat, în noaptea de 3 spre 4 iunie, sâmbătă spre duminică, asupra peninsulei Crimeea. Media de stat din Rusia...

Greva profesorilor continuă și săptămâna viitoare

Greva profesorilor continuă și săptămâna viitoare, au anunțat, la data de 4 iunie 2023, sindicatele din Educație. Comunicatul Federațiilor sindicale precizează că aceste organizații nu...

Ciolacu așteaptă să devină premier. Promisiunile făcute de șeful PSD pentru ca economia să duduie

Marcel Ciolacu așteaptă rotația guvernamentală pentru a putea prelua frâiele Guvernului. Și pentru a arăta românilor că e pus pe fapte mari a făcut...
Ultima oră
Pe aceeași temă