1.7 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeInvestigații România LiberăIncepe perioada de soldare

Incepe perioada de soldare

In perioada 15 ianuarie-15 aprilie inclusiv comerciantii cu amanuntul pot organiza vanzari de soldare pentru produsele specifice sezonului toamna-iarna. Acestia isi pot stabili perioada de soldare in functie de necesitatile sale, de la o zi pana la 45 de zile calendaristice, cu conditia sa respecte acest interval stabilit prin lege.

Produsele cu caracter sezonier

Pot fi supuse operatiunilor de soldare numai produsele nealimentare a caror desfacere are caracter sezonier. In aceasta categorie se incadreaza grupe de produse cum ar fi: confectii, inclusiv blanarie; pielarie, produse de marochinarie; galanterie; tricotaje; tesaturi; incaltaminte; articole sport-turism; cosmetice; aparate de incalzire si climatizare; ventilatoare; alte produse similare, dar fara a se limita la acestea. Produsele propuse pentru soldare trebuie sa fie achitate furnizorului de catre comerciant cu cel putin 30 de zile inaintea datei de debut a perioadei de vanzari de soldare si oferite spre vanzare in mod obisnuit inaintea acestei date.

Reguli pentru comercianti

Comerciantii au obligatia sa notifice la primaria in a carei raza teritoriala isi desfasoara activitatea perioada in care efectueaza vanzarile de soldare cu cel putin 15 zile inainte de inceperea operatiunilor. Orice anunt sau alta forma de publicitate privind soldarea trebuie sa specifice obligatoriu data de debut a vanzarii de soldare si durata acesteia, precum si sortimentul de marfuri supus soldarii in cazul in care operatiunea nu se refera la totalitatea produselor din structura de vanzare. Atunci cand consumatorii sunt anuntati despre o reducere de preturi care comporta o comparatie exprimata in cifre, la vanzarile de soldare, ca si la celelalte tipuri de vanzari cu pret redus trebuie respectate reguli de fixare si publicitate a preturilor. Astfel, orice comerciant care anunta o reducere de pret trebuie sa o raporteze la pretul de referinta practicat in acelasi spatiu de vanzare pentru produse sau servicii identice. Pretul redus trebuie sa fie inferior pretului de referinta; pretul de referinta reprezinta cel mai scazut pret practicat in acelasi spatiu de vanzare in perioada ultimelor 30 de zile inainte de data aplicarii pretului redus.

Alte forme de vanzare cu pret redus

Comerciantii pot practica si alte forme de vanzare cu pret redus, in orice perioada a anului, astfel: vanzari de lichidare; vanzari efectuate in structuri de vanzare, denumite magazin de fabrica sau depozit de fabrica; vanzari promotionale; vanzari ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului dupa ce evenimentul a trecut si este evident ca produsele respective nu mai pot fi vandute in conditii comerciale normale; vanzari ale produselor care intr-o perioada de 3 luni de la aprovizionare nu au fost vandute; vanzari accelerate ale produselor susceptibile de o deteriorare rapida sau a caror conservare nu mai poate fi asigurata pana la limita termenului de valabilitate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă