Dinu Patriciu se mentine anul acesta in topul miliardarilor lumii intocmit de Forbes, in care revine si Ion Tiriac, dupa ce anul trecut nu a mai figurat in clasament, si, in premiera, apare Ioan Niculae, patronul InterAgro, cu afaceri in domeniul agriculturii, informeaza NewsIn.
Cel mai bogat dintre romani este Dinu Patriciu, a carui avere, estimata la 2,2 miliarde de dolari, a crescut fata de anul trecut, cand figura cu 1,8 miliarde de dolari. In 2008 insa, cand Dinu Patriciu a intrat in acest clasament, averea lui era estimata la 2,5 miliarde de dolari. Anul acesta Dinu Patriciu ocupa locul 437 in clasamentul miliardarilor lumii, care cuprinde 1.011 nume din 55 de tari.
Forbes precizeaza ca Dinu Patriciu, in varsta de 59 de ani, si-a vandut cota de 25% care ii mai ramasese din Rompetrol companiei Kazmunaigaz din Kazahstan, care achizitionase initial 75% din Rompetrol in 2007. Fost arhitect, Patriciu s-a lansat acum in afaceri imobiliare, in media si in domeniul energetic. Anul trecut a obtinut doua licente pentru explorare de petrol si metale in Marea Neagra. In ianuarie a obtinut patentul pentru o metoda de extractie si procesare a sedimentelor marine. Detine trustul media Adevarul Holding, care publica Forbes Romania. Patriciu si alti cativa directori Rompetrol au fost implicati intr-un scandal legat de o investitie promisa la rafinaria Petromidia, mentioneaza Forbes.
Nou intrat in clasament, omul de afaceri Ioan Nicolae figureaza, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari, pe locul 880, sursa veniturilor fiind agricultura. In varsta de 55 de ani, a lucrat in industria chimica intreaga sa viata, mai intai pentru o companie detinuta de stat, ulterior pe cont propriu, scrie Forbes. In prezent este actionarul majoritar in cinci mari uzine chimice din Romania. Detine InterAgro, cel mai mare producator intern din domeniul agriculturii. Anul trecut a achizitionat teren la preturi mici. A investit peste 100 de milioane de dolari intr-o uzina de bioetanol in Zimnicea, in septembrie 2009. Are un portofoliu divers de afaceri, care include actiuni in rafinarii, hoteluri de patru stele, firme de consultanta, restaurante, abatoare, echipe de fotbal si imobiliare. Spune ca, de departe, prefera Romania altor destinatii indepartate si ca prefera Dunarea litoralului, scrie Forbes despre Ioan Niculae.
In ceea ce-l priveste pe Ion Tiriac, fostul tenismen, in varsta de 70 de ani, revine in clasamentul Forbes anul acesta, ocupand locul 937, cu o avere estimata la un miliard de dolari. In 2008 Tiriac figura in topul Forbes cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, dupa ce in 2007, cu 1,1 miliarde de dolari, fusese primul roman intrat in clasamentul miliardarilor lumii intocmit de celebra revista americana. Despre Ion Tiriac, Forbes spune ca a achizitionat companii in domeniul asigurarilor bancare, leasing-ului si vanzarilor auto. Si-a vandut actiunile unor companii din Occident si s-a lansat in domeniul imobiliar din Romania. In noiembrie 2009, a vandut 49% din actiunile importatorului roman pentru Mercedes Benz. Proiectele de real estate de care se ocupa in prezent cuprind ansambluri rezidentiale in Bucuresti, Timisoara, Brasov si Sibiu, precum si patru cladiri de birouri in Bucuresti. Un atlet exceptional, a concurat la Olimpiada din 1960 ca jucator de hochei. Ulterior s-a orientat catre tenis si s-a ocupat de cateva nume mari din acest sport, intre care Boris Becker, Steffi Graf si Goran Ivanisevic. In prezent patron al turneului Madrid Masters, tinteste sa-l transforme intr-un eveniment de Mare Slem, asa cum sunt turneele de la Londra, Paris, New York si Melbourne, explica Forbes.
Cu o avere estimata la 53,5 miliarde de dolari, mexicanul Carlos Slim, magnat al telecomunicatiilor, ocupa anul acesta primul loc in clasamentul miliardarilor planetei dat publicitatii miercuri la New York de revista Forbes. El a devenit cel mai bogat om al lumii detronandu-l pe fondatorul Microsoft, Bill Gates, care are o avere cu 500 de milioane mai mica decat cea a mexicanului.
Europa are 248 de miliardari. Cel mai bogat om de pe continent, cu avere estimata la 27,5 miliarde de dolari, este francezul Bernard Arnault, proprietarul grupului de lux LVMH (Louis Vuitton, Moet & Chandon). El ocupa locul al saptelea in lume.
Dupa socul anului trecut, generat de criza financiara din toamna anului 2008, 154 dintre miliardarii care fusesera eliminati in 2009 au revenit in clasament. Clubul bogatilor lumii nu a atins insa recordul absolut din 2008, cand numara 1.125 de miliardari.