Mezelurile s-au scumpit, în 2012, cu aproape 40%, fiind cea mai mare creştere din ultimii ani, transmite Mediafax.
Într-un raport al Consiliului Concurenţei, care analizează evoluţia preţurilor medii ale reţelelor de retail pentru produsele alimentare de bază, ouălele au fost singurele care au înregistrat scăderi de preţ, respectiv 37%.
Citeşte şi: FMI: Reducerea TVA şi la alte produse alimentare, mai are de aşteptat
Creşteri importante ale preţurilor în reţelele de magazine au avut loc în 2012 la mezeluri (38,3%), la vin (33,61%), la pâine (31,45%) şi la carne de porc (21,43%). La laptele dulce de consum preţurile au urcat cu aproape 8%, iar la carnea de pasăre cu 5,7%.
Pe categoriile legume/fructe au fost înregistrate creşteri de preţ semnificativ mai mici comparativ cu alimentele de bază şi reduceri pentru 4 din cele 11 produse analizate, în 2012 faţă de 2011.
La această categorie, cele mai mari creşteri au fost consemnate la struguri (25,11), roşii (17%) şi pere (15,27%). Merele, cireşele, ceapa şi cartofii au fost mai ieftine în 2012 decât în 2011.