-0.2 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeInvestigații România LiberăGuvernul ia in calcul, la elaborarea noii Legi a pensiilor, inghetarea pensiilor...

Guvernul ia in calcul, la elaborarea noii Legi a pensiilor, inghetarea pensiilor mari

Inghetarea pensiilor mari, obtinute prin legi speciale, sau recalcularea acestora in baza Legii 19 si pastrarea in plata a nivelului obtinut sunt variantele analizate de Guvern la elaborarea noii Legi a pensiilor, au declarat luni, pentru Mediafax, surse oficiale.
Potrivit surselor citate, exista mai multe variante care trebuie analizate pentru elaborarea noii Legi a pensiilor, punerea lor in aplicare insemnand "tratamente speciale" pentru pensiile speciale aflate in plata.
Printre variantele analizate se numara inghetarea pensiilor mari, obtinute prin legi speciale, sau stabilirea unui nou nivel de plata, prin recalcularea acestor pensii in baza Legii privind sistemul public de pensii.
De asemenea, grupul de expeti care lucreaza la elaborarea noii legi analizeaza si posibilitatea impozitarii anumitor sume, pana in prezent nefiind stabilit nivelul de impozitare sau un anumit plafon de la care sa se aplice impozitarea.
"Legea este foarte complexa pentru ca trebuie sa tina cont de mai multi factori, dar si de conditiile impuse prin acordul de imprumut, care prevede finalizarea acestui proiect de lege pana la sfarsitul anului", au declarat sursele citate.
De asemenea, in vederea elaborarii noi legi, trebuie rezolvata si problema pensiilor de invaliditate, care au crescut cu 50 la suta din 2000 pana in prezent, de la circa 600.000 la 900.000 de beneficiari.
Stabilirea pensiei strict in functie de contributia platita la bugetul de asigurari sociale sau aplicarea unui impozit calculat la suma acordata prin legi speciale si care depaseste valoarea contributiei platite in timpul activitatii sunt variantele analizate de Guvern la elaborarea Legii pensiilor.
Ambele variante sunt discutate la nivelul Executivului pentru stabilirea modului de calcul al pensiilor care vor fi acordate pe baza viitoarei legi, au declarat agentiei Mediafax surse ministeriale.
"Pentru stabilirea unui sistem unitar si nediscriminatoriu al pensiilor publice se discuta despre plata unei pensii calculate in raport cu nivelul contributiei sociale platite de-a lungul intregii perioade de activitate sau despre un impozit care sa fie aplicat la diferenta de suma dintre pensia calculata pe baza contributiei si suplimentul acordat prin legi speciale. Nu a fost inca luata o decizie finala, deoarece in prezent sunt cautate solutiile tehnice, dar si juridice", au afirmat sursele citate.
Potrivit acestora, pensia acordata prin legi speciale este, in unele cazuri, de zece ori mai mare decat pensia calculata strict in functie de contributia platita.
Conform acordului incheiat de Guvern cu Fondul Monetar International, legislatia privind pensiile trebuie revizuita pana la sfarsitul anului.
In luna mai, Executivul a aprobat un set de sapte principii pe baza carora va fi elaborata legea privind sistemul unitar de pensii publice, hotarand ca principiul care prevede obligativitatea introducerii unor sisteme suplimentare de pensii ocupationale sa fie reglementat de Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private.
Primul dintre acestea este cel al unicitatii, potrivit caruia statul organizeaza si garanteaza sistemul public bazat pe aceleasi norme de drept. Acest principiu propune, practic, existenta unui sistem unitar de pensii pentru toate categoriile profesionale care realizeaza venituri din castigurile salariale, iar pensiile vor fi calculate in functie de contributia fiecarui angajat si de durata cu care s-a contribuit la sistemul public de pensii.
Al doilea principiu este cel al obligativitatii, care stabileste ca persoanele fizice si juridice au obligatia sa participe la sistemul public, drepturile de asigurari sociale exercitandu-se corelativ cu indeplinirea obligatiilor.
Un alt principiu se refera la contributivitate si prevede ca fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoane fizice si juridice, participante la sistemul public.
La acestea se adauga principiul egalitatii, care va asigura tuturor participantilor la sistemul public, contribuabili si beneficiari, un tratament nediscriminatoriu in ceea ce priveste drepturile si obligatiile si sustine ideea ca toate pensiile vor fi calculate la fel pentru toti angajatii, principiul repartitiei, pe baza caruia fondurile realizate se redistribuie pentru plata obligatiilor ce revin sistemului public, principiul solidaritatii sociale, conform caruia participantii la sistemul public isi asuma reciproc obligatii si beneficiaza de drepturi pentru prevenirea, limitarea sau inlaturarea riscurilor sociale prevazute de lege.
Ultimul principiu este cel al autonomiei, care se bazeaza pe administrarea de sine statatoare a sistemului public, avand in vedere conformitatea acestuia cu legislatia referitoare la legile privind informatiile clasificate, prin folosirea unor case de asigurari separate structurilor aflate sub incidenta acestor legi.
Principiul ocupational, care va fi stabilit de Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private, prevede obligativitatea introducerii unor sisteme suplimentare de pensii ocupationale. Acest nou principiu va permite oricarei categorii socio-profesionale sa structureze un sistem suplimentar de pensii, iar modalitatea de contributie la acest sistem suplimentar de pensii, modul de calcul si de administrare vor fi stabilite ulterior prin lege.
Dupa aprobarea principiilor, reprezentantii Guvernului anuntau ca pensiile speciale vor fi recalculate prin noua lege a pensiilor, pe baza contributiei persoanelor beneficiare la sistemul public de pensii, iar recalcularea va viza aproximativ 200.000 persoane care beneficiaza in prezent de legi speciale, majoritatea din Armata si Interne.
Prin recalculare, pensiile speciale ar putea fi reduse, prin recalculare, la o treime din valoarea actuala, arata Guvernul, precizand ca de o pensie mai mare de 10.000 lei beneficiaza in prezent circa 10.000 persoane, dintr-un total de 200.000 beneficiari de legi speciale.
Premierul Emil Boc arata ca fiecare pensionar va primi o pensie calculata pe baza contributiei personale la sistemul public, fara privilegii si pe baza unui principiu de echitate si echilibru in fata legii, procedura care in unele cazuri va conduce la scaderi ale sumelor primite in prezent.
El amintea ca legislatia actuala favorizeaza anumite categorii de pensionari in detrimentul altora.

Cele mai citite

CM Handbal feminin: România a pierdut cu Germania 22-24, dar păstrează șanse matematice la calificare după ce Japonia a învins Danemarca cu 27-26

România a fost învinsă de Germania cu scorul de 24-22 (9-12), joi seara, la Herning (Danemarca), în Grupa a III-a principală a Campionatului...

CM Handbal feminin: România a pierdut cu Germania 22-24, dar păstrează șanse matematice la calificare după ce Japonia a învins Danemarca cu 27-26

România a fost învinsă de Germania cu scorul de 24-22 (9-12), joi seara, la Herning (Danemarca), în Grupa a III-a principală a Campionatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă