7.3 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeInvestigații România LiberăGuvernul extinde standardele de cost la toate ministerele

Guvernul extinde standardele de cost la toate ministerele

Guvernul va extinde sistemul de calcul al cheltuielilor de personal pe baza unor standarde de cost la toate institutiile publice, inclusiv ministere, pentru a stabili nivelul alocatiilor si numarul de angajati necesar, a afirmat premierul Emil Boc, in discutia cu reprezentantii mediului de afaceri, potrivit Mediafax.

El a aratat, in discutia cu reprezentantii mediului de afaceri, ca Guvernul s-a "inspirat" din practica utilizata la nivelul mediului privat in ceea ce priveste gestionarea sectorului bugetar.

"Ceea ce facem acum, standardele de cost , reprezinta o preluare in mediul bugetar a politicilor din mediul privat. Acum lucram la fiecare entitate publica sa ii stabilim standardul de cost, adica ce isi poate permite statul sa finanteze de la primaria sub o mie de locuitori pana la un minister cu doua mii, trei mii de angajati, sa spuna care este optimul de functionare si care este personalul necesar", a spus Boc.

El a aratat ca aparatul administrativ "s-a umflat" in decursul timpului si trebuie gasita o alta solutie pentru eficientizarea acestuia.

"Sunt situatii in care aparatul s-a supradimensionat si dublat din 2005 pana in 2008, dar si unele institutii care functioneaza cu un numar mai redus de personal desi au foarte mult de lucru", a adaugat premierul.

Seful Executivului a criticat, miercuri seara, dupa sedinta de guvern, autoritatile locale pentru cheltuielile ridicate. El a anuntat ca nivelul cheltuielilor de personal in administratia publica locala va fi stabilit in functie de numarul locuitorilor deserviti de primarie, pe baza unor standarde de cost care vor fi definitivate pana la jumatatea lunii septembrie.

Surse participante la discutiile dintre reprezentantii Guvernului si cei ai Fondului Monetar International au declarat, joi, agentiei MEDIAFAX ca FMI a cerut Executivului o reducere a cheltuielilor publice cu echivalentul a 1-2% din PIB, spunand ca partea romana trebuie sa decida de unde va taia fonduri si avertizand ca in primul semestru al anului au fost inregistrate depasiri de cheltuieli, in principal la nivel local.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la RRA, ca este nevoie urgenta de trimiterea in somaj a unui "mare numar" de functionari din aparatul de stat, care sunt "inutili", el mentionand, in acest context, un procent de 20% si precizand ca Guvernul trebuie sa se grabeasca in acest sens.

Cele mai citite

Voleibalistele de la CSM Lugoj, aproape de sferturile Cupei Challenge

CSM Lugoj a făcut un pas important spre calificarea în sferturile de finală ale Cupei Challenge la volei feminin, după ce a învins în...

Maia Sandu, mesaj de Ziua Națională a României. VIDEO

România este iubită în Republica Moldova pentru ajutorul constant, dar, mai ales, pentru lucrurile care ne unesc - limba transmisă cu dragoste de părinţi,...

Armata israeliană a anunțat că e gata să reia atacurile în Gaza

Armata israeliană a declarat că este gata să reia luptă cu militanţii din mişcarea islamistă Hamas în Fâşia Gaza "la orice oră"."Suntem pregătiţi pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă