În 2016, Guvernul condus de Dacian Cioloș nu intenţionează să aloce niciun leu pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea de biserici existente, conform proiectului de buget pe 2016, prezentat de Ministerul Finanţelor. Măsura vine după ce, în 2014 şi 2015, guvernul condus de Victor Ponta a alocat în total 325 milioane de lei (peste 72 de milioane de euro) pentru biserici.
Premierul Dacian Cioloş a avut, duminică, o discuţie cu Patriarhul Daniel, în care l-a asigurat că va finanţa proiectele de investiţii importante ale BOR şi că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse financiare, "în funcţie de posibilităţi", pentru lăcaşele de cult în construcţie.
În proiectul de buget, Secretariatul de Stat pentru Culte, din subordinea Secretariatului General al Guvernului, are prevăzut 0 lei la bugetul pe 2016 pentru acest capitol de construire şi modernizare a bisericilor, inclusiv pentru sprijinirea activităţilor şi funcţionării bisericilor. În 2014, acest capitol bugetar beneficiase de 148 milioane de lei, iar în 2015, de 177 milioane de lei. Pentru 2017, este previzionată o alocare bugetară mult mai mică, de doar 12 milioane de lei.
În proiectul de Lege a bugetului de stat pe 2016 este prevăzut că se asigură sprijin lunar la salarizare pentru personalul clerical angajat în unitățile cultelor recunoscute. Astfel, în proiect sunt prevăzute sumele pentru contribuţia statului la salarizarea personalului de cult, respectiv 315.084.000 leri, în creşte de la 278.298.000 de lei execuţia preliminată din acest an.
De asemenea, proiectul prevede şi sprijinirea de către stat a aşezămintelor religioase româneşti din afara graniţelor ţării – cu 12.972.000 lei, precum şi finanţarea Schitului românesc Prodromu de la Muntele Athos, cu 1.250.000 de lei.
Patriarhul Daniel a declarat, sâmbătă, că Biserica Ortodoxă Română este de acord să renunţe la salariile de la stat dacă i se dă înapoi proprietăţile care i-au fost luate în mod abuziv, pentru a nu mai sta "cu mâna întinsă la stat tot timpul".
"Deci, noi nu avem nevoie să stăm cu mâna întinsă la stat tot timpul, dar statul să ne dea înapoi ceea ce a luat ca fiind donaţii date bisericii în mod liber. Când se face echilibrul acesta, nu mai avem nevoie de salarii de la stat şi nici de celelalte", a mai spus PF Daniel.
Potrivit documentului sinteză privind politicile şi programele bugetare pe termen mediu ale ordonatorilor principali de credite pentru anul 2016 şi perspectiva 2017-2019, Secretariatul de Stat pentru Culte are ca obiective prioritare în 2016: sprijinirea construirii şi finalizării unor lăcaşuri de cult; sprijin financiar pentru salarizarea clerului; susţinerea cultelor în derularea unor programe sociale, educaţionale, caritabile de orientare socio-profesională şi formare continuă, în cooperarea cu autorităţile publice; sprijinirea unor activităţi de restaurare a spaţiului eclezial pentru promovarea şi punerea în valoare a monumentelor istorice aflate în proprietatea cultelor; sprijinirea comunităţilor religioase de peste hotare; promovarea pluralismului religios şi a dialogului intereligios şi monitorizarea respectării legislaţiei naţionale şi internaţionale în domeniul libertăţii religioase.