6 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeInvestigații România LiberăGuvernul amana acordarea primelor de vacanta pana spre sfarsitul anului

Guvernul amana acordarea primelor de vacanta pana spre sfarsitul anului

Guvernul a decis sa amane acordarea primelor de vacanta pana spre sfarsitul anului, cand va fi efectuata o analiza completa a evolutiei economiei si a resurselor bugetare disponibile, au declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, surse oficiale.

Informatia a fost confirmata de premierul Emil Boc, care a justificat decizia prin constrangerile perioadei de criza.

"Intr-o perioada de criza, cand oamenii din mediul privat sunt dati afara, sunt in somaj tehnic sau isi pierd in fiecare zi locurile de munca, este firesc ca si in sectorul public sa ne uitam cu mai multa atentie la modul cum sunt cheltuiti banii publici. De aceea, am luat decizia de amanare a primelor de vacanta, pentru a observa care sunt rezultatele economiei si resursele financiare aferente dupa primul semestru, urmand ca, in functie de acestea, sa luam o decizie in consecinta. Intr-o perioada de criza nu poti sa tratezi cu unitati de masura diferite pe cei din sectorul public in raport cu cei din sectorul privat si cred ca trebuie sa avem aceasta solidaritate, acesta intelegere. In privinta bonusurilor, premiilor si a celorlalte lucuri aferente, in masura in care economia ne va permite, evident ca le vom acorda", a spus Boc.

Atentionat de presa ca o parte dintre angajati au incasat deja aceste prime si intrebat daca va cere restituirea banilor, premierul a aratat ca decizia de miercuri a Guvernului presupune doar o amanare a platii acestor prime.

"Am spus ca se amana. Asta inseamna ca aceste drepturi exista, dar plata lor a fost amanata pentru cand va fi decisa in functie de rezultatele economiei. Repet, nici cei care nu au primit nu pierd banii. Ei vor primi banii, dar atunci cand economia va permite acest lucru", a spus Boc.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a declarat, miercuri, ca este convins ca suspendarea primelor de vacanta ale angajatilor ii va determina pe acestia sa dea in judecata institutia pentru primirea banilor.

Ministrul a adaugat ca acest subiect ar putea discutat in sedinta de Guvern, in conditiile in care instanta s-a pronuntat in favoarea solicitantilor in cazuri similare.

"S-a creat un precedent si atunci va trebui sa ne asumam probabil azi (miercuri – n.r.), la Guvern, una sau alta dintre variante: nu dam banii si ii dam pe sentinta judecatoreasca sau ii dam si lucrurile raman asa cum sunt", a spus Sarbu.

Secretarul general al Ministerului Agriculturii, Miron Moldovan, a declarat joi ca institutia a amanat, incepand cu luna iulie, pe perioada nedeterminata, acordarea primelor de vacanta, motivand prioritatea de a asigura plata salariilor in contextul crizei economice.

Potrivit unei informari transmise recent de Ministerul Finantelor, numarul functionarilor care beneficiaza in 2009 de dreptul la prime de vacanta este de aproximativ 258.000 de persoane, respectiv magistrati si personal auxiliar din justitie, functionari din autoritatile centrale si locale, politisti si functionarii din administratia penitenciarelor.

Institutia arata ca in perioada 2001-2006 au fost introduse actiuni in instanta, individual sau prin intermediul organizatiilor sindicale, prin care majoritatea salariatilor mentionati anterior au castigat dreptul la acordarea primelor de vacanta pe toata perioada pentru care acest drept a fost suspendat, precum si pentru viitor.

Efortul bugetar a totalizat anul trecut suma de 795,2 milioane lei, dintre care 541,7 de milioane lei de la bugetul de stat, 183,5 milioane lei de la bugetele locale si 70 milioane lei de la institutiile subventionate.

Cele mai citite

“Vor fi vești rele din Ucraina”, avertizează liderul NATO, Jens Stoltenberg

Secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg, avertizează comunitatea statelor occidentale că "vor fi vești rele din Ucraina". Liderul NATO a transmis acest mesaj într-un...

Rusia – Ucraina, ziua 651: Germania recunoaște întârzierile în livrarea de arme

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a admis că au loc întârzieri în livrările de arme către Ucraina, subliniind în acelaşi timp că se...

Noul tren electric a circulat tractat de o garnitură de marfă

Sosirea primului tren electric cumpărat din Polonia s-a făcut ieri cu mare tam-tam în Gara de Nord din București. Numai că, în realitate,...
Ultima oră
Pe aceeași temă