Fondul Român de Contragarantare ar fi făcut cheltuieli fără acoperire. Corpul de Control al Guvernului a făcut sesizare la Parchet, în acest dosar.
Potrivit Corpului de Control al Guvernului arată că, în perioada 2009-2013 s-au făcut cheluieli excesive şi fără acoperire pe salarii şi prime pentru directori. Cheltuielile se ridică la peste 4,6 milioane de lei.
Mai mult, Corpul de Control al Guvernului acuză că au fost date garanţii spre IMM-uri fără acoperire sau garanţii în nume propriu.
Potrivit raportului Corpului de Control al Guvernului, conducerea Fondului Român de Contragarantare a eludat îndeplinirea principalului obiect de activitate ”Nesocotind raţiunea pentru care a fost înfiinţat Fondul Român de Contragarantare, conducerea a încheiat convenţii de contragarantare cu trei fonduri de garanatre care activau în România, pe care le-a mandatat să îndeplinească obiectivul principal de activitate pentru realizarea căruia fusese constituit Fondul, cu încălcarea separărilor funcţiilor de garantare şi contragarantare, avut în vedere la înfiinţarea Fondului”.
”Ca urmare a mandatării principalului obiect de activitate, Fondul Român de Contragarantare a avut un rol semnificativ în ceea ce priveşte acordarea contragaraţiilor. În acest sens este relevat Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru întreprinderile Mici şi Mijlocii SA- IFN, condus de Şaramet Aurel, a aacordat, în acelaşi timp, şi garanţii în nume propriu şi contragaranţii în numele Fondului Român de Contragarantare,reprezentând 94, 97% din totalul contragaraţiilor acordate în perioada 2010- 31.07.2013”, se arată în documentul Corpului de Control.
”Convenţiile de contragarantare încheiate între cele două fonduri au fost semnate, din partea Fondului de Contragarantare, de către Hidegcuti Ioan, preşedintele Directoratului şi din partea Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru întreprinderile mici şi mijlocii SA- IFN, de către Şaramet Aurel, preşedinte, în condiţiile în care acesta a fost numit prin actul constitutiv, membru al Consiliului de supraveghere al Fondului Român de Contragarantare”, se arată în raport.
Mai mult, Membrii Consiliului de Supraveghere au fost interesaţi în aprobarea unor indemnizaţii în cuantum mare pentru membrii Directoratului, întrucât această împrejurare a a vut consecinţă directă asupra propriilor remuneraţii.
Citiţi în documentul ataşat întregul raport al Corpului de Control al Guvernului.
Agenţia Naţională de Integritate, Parchetul General şi alte şase instituţii au primit acest document.