Discuลฃiile dintre guvernul elen ลi reprezentanลฃii UE ลi FMI au decurs bine, a afirmat duminicฤ Papaconstantinou, arฤtându-se încrezฤtor cฤ Grecia va obลฃine, în luna mai, ajutorul extern necesar finanลฃฤrii datoriei de stat uriaลe, citat de Mediafax.
El a transmis totodatฤ un avertisment investitorilor care au pariat în ultimele luni pe default-ul Greciei: „Tot ceea ce pot spune este cฤ vor pierde”.
Confruntat cu datorii uriaลe (de circa 120% faลฃฤ de PIB) ลi cu cel mai mare deficit din UE (13,6% din PIB în 2009), guvernul elen a cedat vineri presiunilor de pe pieลฃele financiare ลi a solicitat oficial ajutor extern, declanลând prima procedurฤ de „bailout” pentru un stat din zona euro.
Atena a anunลฃat deja mฤsuri de austeritate în valoare de miliarde de euro, inclusiv majorฤri de taxe ลi reducerea salariilor din sectorul public, care au declanลat proteste violente ลi greve, noteazฤ Reuters.
Statul elen trebuie sฤ obลฃinฤ ajutor extern pânฤ pe 19 mai, când trebuie sฤ se achite de o serie de datorii ajunse la scadenลฃฤ.
Papaconstantinou a minimalizat temerile legate de posibilitatea ca Germania, care se pregฤteลte de alegeri regionale pentru începutul lunii mai, ar putea bloca acordul de ajutor destinat Greciei, extrem de nepopular printre germani.
Oficialul elen a arฤtat cฤ, chiar ลi în lipsa aprobฤrii parlamentare necesarฤ în unele state membre, Grecia ar încasa totuลi sprijinul de la FMI ลi împrumuturi de la ลฃฤrile din zona euro care au avizat iniลฃiativa.
Pe de altฤ parte, Ewald Nowotny, membru al consiliului guvernatorilor Bฤncii Centrale Europene, a negat speculaลฃiile conform cฤrora criza din Grecia se va rฤspândi ลi în alte state din zona euro.
„Nu existฤ o cauzฤ economicฤ pentru o discuลฃie despre contagiune”, a afirmat oficialul BCE într-un interviu acordat la Washington, citat de Agerpres.
Temerile cฤ problemele din Grecia s-ar putea extinde în alte state cu datorii mari din zona euro au dus la creลterea randamentelor obligaลฃiunilor unor state, printre care Spania ลi Portugalia.
„Desigur, Spania nu este Grecia”, a declarat vineri preลedintele BCE, Jean-Claude Trichet, dupฤ întâlnirea cu ลefii Finanลฃelor din G20.
Sฤptฤmâna trecutฤ FMI a avertizat cฤ vor exista consecinลฃe „severe” în Europa dacฤ nu se va reuลi reducerea datoriei publice, dupฤ ce a majorat în creลtere prognoza privind creลterea economiei Statelor Unite în acest dar, menลฃinând neschimbate estimฤrile pentru zona euro, la unu la sutฤ.
Grecia nu va fi probabil ultimul stat din zona euro care are nevoie de ajutorul Fondului Monetar Internaลฃional, pentru cฤ Irlanda, Spania ลi Portugalia sunt „izbitor de vulnerabile”, a declarat într-un interviu fostul economist ลef al FMI, Kenneth Rogoff.
Randamentele obligaลฃiunilor emise de Irlanda, Spania ลi Portugalia au crescut sฤptฤmâna trecutฤ deoarece investitorii sunt îngrijoraลฃi de capacitatea acestor state de a-ลi reduce deficitele bugetare ลi de a evita soarta Greciei.
Irlanda a avut anul trecut cel mai ridicat deficit bugetar din zona euro, de 14,3 la sutฤ din PIB, în timp ce al Greciei a fost de 13,6 la sutฤ din PIB, al Spaniei de 11,2 la sutฤ din PIB ลi al Portugaliei, de 9,4 la sutฤ din PIB.
Orice împrumut acordat Spaniei de FMI va pฤrea mai mic decât cel acordat greciei deoarece economia spaniolฤ este de patru ori mai mare. Deลi datoria Spaniei reprezintฤ 53,2 la sutฤ din PIB comparativ cu cea de 115,1 la sutฤ din PIB a Greciei, ea se ridicฤ totuลi 560 miliarde de euro, mai mult decât dublu faลฃฤ de cea a Atenei. Irlanda are o datorie de 105 miliarde de euro, sau 64 la sutฤ din PIB, iar Portugalia are o datorie de 126 miliarde de euro, echivalentul a 76,8 la sutฤ din PIB.
„Redresarea economicฤ va atenua problema datoriei. Va fi foarte dificil pentru Europa sฤ realizeze o redresare sustenabilฤ”, susลฃine Rogoff.