Criza fortei de munca specializate in constructii se adanceste din cauza migratiei masive a muncitorilor in Italia si Spania si a cererii tot mai mari a antreprenorilor. Astfel, desi piata autohtona a constructiilor a crescut in ultimii ani ca Fat-Frumos din poveste, in curand acest elan s-ar putea reduce daca Guvernul nu ia masuri de scolarizare a lucratorilor.
Conform estimarilor Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), piata constructiilor va creste in 2007 cu 25-27% fata de anul trecut, ajungand la 8,7 miliarde de euro. Aceasta dinamica a pietei se va datora atat infuziei de fonduri UE, care va incepe in ultimul trimestru al anului, cat si investitiilor private in proiecte rezidentiale.
Tendinta crescatoare a pietei romanesti este identificata si de compania de consultanta Deloitte, in raportul sau "Puteri europene in domeniul constructiilor 2006". Astfel, daca piata constructiilor se cifra in 2004 la 6,65 miliarde de euro, in 2005 a ajuns la 7,31 miliarde de euro, gratie cererii de case noi, investitiilor in mall-uri si in infrastructura. Potrivit Deloitte, piata poate creste pana la 10 miliarde de euro pana in 2010, datorita constructiei a 1.000 de kilometri de autostrazi, a 500.000 de metri patrati de spatii comerciale, a cladirilor de birouri si a caselor.
Aceasta dezvoltare impresionanta trebuie sustinuta insa de 450.000-500.000 de muncitori, pe care deocamdata antreprenorii nu ii au.
Contraoferta patronilor – salarii mai mari
Marea problema a patronatelor din constructii este criza muncitorilor, care incepe sa-si arate coltii. Romanii, fie ei calificati sau necalificati, si-au gasit rapid de lucru in Spania sau Italia si nu au de gand sa revina acasa pana cand salariile din Romania nu vor ajunge la niveluri comparabile cu cele din Vest. Antreprenorii s-au sesizat si au inceput sa majoreze lefurile angajatilor din domeniu, pentru a nu-i pierde pe putinii muncitori ramasi in tara si pentru a incerca sa-i aduca inapoi pe cei plecati deja.
Directorul general al ARACO, Laurentiu Plosceanu, a declarat ca exista doua variante pentru acoperirea deficitului de muncitori. Prima consta in majorarea salariala, iar cea de-a doua – in angajarea unor muncitori extracomunitari. "Se incearca o crestere a salariului mediu de la 250 de euro in 2006 la 500 de euro in 2008. Cealalta varianta, angajarea strainilor, este destul de costisitoare, presupunand costuri pentru cazare, transport, masa si translator", a spus Plosceanu. In opinia sa, necesarul ar fi de inca 170.000 de muncitori pe piata constructiilor, pentru a se ajunge la totalul de circa 500.000 de oameni. ARACO reuneste peste 1.200 de firme specializate in constructii.
Penurie de zidari si dulgheri
Ingrijorati de faptul ca boom-ul constructiilor este aproape si ca n-are cine sa-l sustina, si patronatele intreprinderilor mici si mijlocii au cerut Guvernului adoptarea urgenta a unor masuri de simplificare a Legii uceniciei la locul de munca, astfel incat formarea muncitorilor calificati sa se dinamizeze. Legea uceniciei nr. 279/2005, elaborata impreuna cu specialistii germani in domeniul formarii profesionale, acorda facilitati angajatorilor care instruiesc ucenicii. Acestia primesc, pentru fiecare ucenic, o suma egala cu 50% din salariul minim brut pe tara si o alta suma, de 20% din salariul minim, pentru instruirea teoretica a ucenicului. Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, a apreciat recent ca, desi aceasta lege este buna, procedurile ei trebuie simplificate. "Ar trebui ca de autorizarea angajatorilor si a maistrilor de ucenicie sa nu se mai ocupe Ministerul Muncii, ci patronatele" – a aratat Nicolescu – pentru ca "noi ar trebui sa formam sute de mii de persoane pe an, sa le invatam o meserie ceruta si in tara, si in afara, de pilda dulgher sau zidar". Pana pe 31 august 2006, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca autorizase un sigur angajator pentru organizarea formarii profesionale prin ucenicie la locul de munca, un lucrator comercial din judetul Iasi.
Mentorii au plecat din tara
Legea uceniciei, desi avantajoasa, are efecte limitate in viziunea antreprenorilor din constructii, deoarece mentorii care ar putea sa-i formeze pe muncitori au plecat din tara, considera Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO. Plosceanu spune ca tineretul are o inapetenta pentru a lucra in constructii (ceea ce creeaza un decalaj intre cererea de forta de munca si oferta) din cauza salariilor mici, dar acest lucru se va schimba cand lefurile din domeniu pentru muncitorii calificati vor ajunge la 700-750 de euro.
Pana la asteptata crestere a lefurilor, patronatele din constructii nu stau cu mainile in san, ci vor sa atraga fonduri europene pentru scolarizarea muncitorilor. "Impreuna cu Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca si cu un furnizor german din Turingia vrem sa cream in judetul Alba un centru de pregatire a muncitorilor in infrastructura, in parteneriat public-privat si sa atragem fonduri europene de coeziune", a spus presedintele ARACO. El a recunoscut insa ca tinta antreprenorilor ramane atragerea inapoi in tara a milioanelor de muncitori care au plecat in strainatate si s-au specializat acolo, lucrand in constructii.
Scolarizarea, solutia Ministerului Transporturilor
Guvernul vrea sa investeasca 13 miliarde de euro in constructia a 1.800 de kilometri de autostrazi, pana in 2013, iar deficitul de lucratori produce ingrijorare la nivel inalt. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat ca in cadrul procesului de pregatire a marilor proiecte de infrastructura va fi avuta in vedere si scolarizarea muncitorilor necesari. "Nu sunt atat de multi constructori in Romania dotati cu atat de mult personal. Vom lua unele masuri pregatitoare pentru scolarizarea muncitorilor, pentru ca mai multe firme sa fie interesate de constructia de autostrazi", a declarat Berceanu. In paralel cu planurile de pregatire profesionala a muncitorilor, Guvernul a hotarat sa infiinteze un comitet special, care sa-i convinga pe romanii din Italia si Spania sa revina in tara. Inca nu se cunosc actiunile concrete demarate de specialul comitet.
In Romania mai lucreaza cei care n-au atestat sau sunt prea in varsta
Nici in domeniul montajelor de placi ceramice lucrurile nu stau mai bine. Din acest motiv multe lucrari sunt compromise, chiar daca materialele folosite sunt de calitate. Din acest punct de vedere clientii nu au motive de multumire nici in viitor pentru ca, o data cu liberalizarea pietei fortei de munca in UE pentru romani, foarte multi meseriasi din domeniul constructiilor aleg sa lucreze pe bani mai multi in Occident. "Criza de personal calificat pentru astfel de lucrari a inceput sa se faca simtita pe la jumatatea anului trecut si s-a acutizat la inceputul acestui an", confirma trendul si presedintele ARACO. Acasa raman sa lucreze, in general, cei care nu au un atestat in meserie sau au ajuns la o varsta prea inaintata pentru pretentiile angajatorilor straini.