19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGitenstein: România nu poate avea o revenire economică sustenabilă crescând taxele

Gitenstein: România nu poate avea o revenire economică sustenabilă crescând taxele

„Înţeleg că lipsa banilor este cea mai importantă problemă a Guvernului acum. Pe termen lung, România trebuie să decidă dacă îşi va îmbunătăţi infrastructura. Asta trebuie să faceţi. Nu puteţi avea o revenire economică sustenabilă crescând taxele. Nu aşa cresc economiile”, a spus Gitenstein într-o conferinţă organizată de Camera de Comerţ Americană în România (AmCham), potrivit Mediafax.

El a adăugat că România are resurse „incredibile”, este foarte frumoasă şi ar atrage mulţi turişti dacă ar avea infrastructură adecvată.

„Mulţi europeni vor să vină în România, dar nu au cum să conducă. Dacă nu pot veni cu maşina nu vor veni. Dacă nu aveţi venituri la buget din taxe, convingeţi companiile să participe la investiţii în infrastructură aşa cum facem în Statele Unite”, a adăugat Gitenstein.

El a arătat că la contractele pentru construcţia de drumuri şi autostrăzi autorităţile trebuie să se asigure că au rezolvat, până la semnarea documentelor, probleme legate de mediu şi de finanţare, care pot determina o creştere a preţurilor finale ale lucrărilor, prin plata de penalizări privind nerespectarea termenelor.

În opinia sa, pe lângă infrastructura fizică România are o problemă legată şi de infastractura juridică, aceasta afectând mediul de afaceri.

„În fiecare zi ascult timp de 2-3 ore plângerile companiilor afectate de decizii opace, iraţionale, de corupţie, de sistemul juridic care este netransparent. Cu toate acestea în fiecare zi auzim de companii americane care vor să investească în România, în ciuda deciziilor Guvernului. Este nevoie de curaj şi de voinţă politică pentru a schimba lucrurile. Nu e foarte greu să schimbi legi, să îmbunătăţeşti administraţia. Dacă nu creşteţi sectorul privat această ţară nu va avea un viitor prea bun”, a arătat oficialul american.

Gitenstein a reiterat problema numărului mare de tineri care doresc să plece din ţară care ar putea fi rezolvată prin crearea unui sistem juridic transparent şi prin redimensionarea sectorului public şi creşterea celui privat.

Cele mai citite

Oficialii americani avertizează că furtuna slăbită Helene rămâne încă „periculoasă”

Helene a fost retrogradată la o furtună tropicală vineri, la câteva ore după ce a atins uscatul ca un uragan puternic în statul american...

Deficit bugetar în creștere: 81 miliarde lei în primele opt luni din 2024

Ministerul Finanțelor a publicat vineri datele privind execuția bugetului general consolidat pentru primele opt luni ale anului 2024, evidențiind un deficit bugetar de 81...

Postecoglou nu e supărat pe Drăgușin după eliminare!

Antrenorul lui Tottenham nu este supărat pe internaționalul român, după eliminarea rapidă. Radu Drăgușin, internaționalul român în vârstă de 22 de ani, a avut un...
Ultima oră
Pe aceeași temă