14.4 C
București
luni, 14 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGfK: 80% dintre romani conserva muraturi in casa

GfK: 80% dintre romani conserva muraturi in casa

Romanii conserva cel mai mult muraturile (peste 80% din gospodine), iar gemurile, dulceata si legumele la borcan sunt modalitati de conservare folosite de aproximativ 2 treimi dintre acestea. Numai jumatate dintre cei chestionati obisnuiesc sa faca compoturi si sa congeleze legume pentru iarna, in timp ce fructele congelate nu reprezinta o modalitate de conservare populara.

GfK Romania a analizat in luna octombrie in studiul Omnibus obiceiurile de conservare ale romanilor. Rezultatele cercetarii arata ca, in cea mai mare masura, criza nu a influentat obiceiurile de pregatire a camarii pentru iarna, anul acesta neinregistrandu-se schimbari majore comparativ cu 2008.

Doua treimi din gospodine declara ca au conservat sau vor conserva mai putine legume sau fructe decat anul trecut, principalele motive pentru aceasta scadere fiind cele de ordin financiar. Numai 1 din 10 gospodine conserva mai mult anul acesta in principal pentru ca prefera metoda traditionala de conservare.

In ceea ce priveste varsta, persoanele care folosesc cel mai intens metodele de conservare atat in 2008 cat si in 2009 sunt cele de varsta ceva mai inaintata (50-59 ani) in timp ce mai multe persoane tinere – cu varsta cuprinsa intre 20-29 ani – declara ca nu obisnuiesc sa conserve alimente. In acelasi timp insa, mai multe persoane peste 60 de ani pun conserve mai putin decat anul trecut, in principal din cauza costurilor dar si din motive de sanatate.

Numarul membrilor familiei influenteaza si el tipurile de legume si frcte preparate pentru iarna in propria bucatarie. Daca muraturile si gemul sau dulceata se conserva mai mult in gospodariile formate din mai multe persoane, legumele congelate sunt folosite mai putin in gospodariile formate dintr-o singura persoana. Gemul, dulceata si compotul se pun la conservat mai mult in gospodariile cu doi sau mai multi copii. Persoanele necasatorite folosesc mai putin metodele de conservare, mai ales pentru muraturi, gem, dulceata sau compot, in timp ce persoanele divortate sau separate obisnuiesc sa conserve mai mult legume si fructe congelate.

Daca ne referim la nivelul de educatie si de venituri, persoanele cu facultate sau studii postuniversitare declara ca obisnuiesc mai putin sa foloseasca metodele de conservare. De asemenea, persoanele cu venituri personale mai ridicate conserva fructe sau legume in mai mica masura. Fructele si legumele congelate sunt conservate mai mult de persoanele care au un venit mai mare de 1500 lei pe gospodarie si care lucreaza cu norma intreaga. Persoanele cu o educatie scazuta, cu venit personal mic (sub 400 lei), care nu lucreaza sau pensionarii conserva mai putin fata de anul trecut in principal din motive financiare, dar si din dorinta de a-si proteja sanatatea.

Persoanele rezidente in Bucuresti conserva mai putin fructe si legume, spre deosebire de cele din Oltenia care prefera gemurile, dulceata si compotul sau cele din Banat care opteaza mai mult pentru fructe congelate. Conservarea legumelor la borcan este o metoda mai des intalnita in zona Moldovei.

Ca tendinta generala, se conserva mai mult in zona rurala decat in zona urbana. Daca legumele si fructele congelate sunt preferate ca modalitati de conservare in zona urbana, in rural se pun la conservat mai mult muraturi, gem, dulceata si compot.

Cele mai citite

Investițiile americane în România ajung la 7,2 miliarde de euro, dar suprareglementarea îngrijorează investitorii

Conform celor mai recente date, soldul investițiilor americane în România a atins 7,2 miliarde de euro în 2022, plasând Statele Unite pe locul al...

Percheziții DIICOT la persoane acuzate că au vândut substanţe psihoactive

Patru persoane, trei bărbaţi şi o femeie, cu vârste între 21 şi 42 de ani, sunt cercetate după ce au vândut în judeţul Cluj...

Băncile reduc dobânzile la depozite, dar creditele devin mai costisitoare

Băncile din România au început să transfere scăderea ratei dobânzii cheie în dobânzile oferite clienților pentru depozitele la termen, în timp ce costurile creditelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă