Presedintele Comitetului pentru Stabilitate Financiara din cadrul G20, Mario Draghi, a declarat ca grupul pe care il reprezinta intentioneaza sa adopte masuri similare celor anuntate de catre presedintele american, Barack Obama, cu privire la limitarea riscurilor pentru institutiile financiare americane, riscuri pe care si le asuma bancile care sunt "prea mari pentru a cadea".
Comitetului pentru Stabilitate Financiara, un grup constituit anul trecut in cadrul celor mai puternice 20 de economii ale lumii, a declarat ca va publica setul complet de recomandari in octombrie 2010, informeaza AFP consultata de ziare.com.
Intr-o declaratie publica, presedintele italian al comisiei si guvernator al bancii centrale a Italiei, Mario Draghi, a salutat planurile americane de limitare a riscurilor, in ciuda criticilor care vad in aceasta strategie o limitare considerabila a potentialului financiar al Statelor Unite, cu efecte immediate asupra investitiilor globale.
"Propunerile anuntate de Statele Unite sunt parte din optiunile pe care le ia in consideratie si Comitetului pentru Stabilitate Financiara in activitatea sa de a limita riscurile la care se expun acele institutii financiare, prea mari pentru a fi lasate sa falimenteze".
Comitetul pentru Stabilitate Financiara a declarat, de asemenea, ca se recomanda o abordare mixta a problemei, in mia multe medii, pentru a putea identifica acele banci care sunt atat de mari incat prabusirea lor ar pune in pericol intreg sistem economic si financiar.
"In acelasi timp, aceste abordari trebuie sa rotejeze si sa mentina o piata de servicii financiare integrate" si sa evite "un cadru de joc necinstit", a mai declarat Draghi.
Comitetului pentru Stabilitate Financiara ia in calcul si alte variante, printre care limitarea marjelor de care dispun bancile prin marirea depozitelor minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le mentina in depozite la banca centrala.
Un raport intermediar privind aceste masuri ar urma sa fie facut public pentru prima oara la summitul G20 care va avea loc in iunie, in Canada.
Presedintele american, Barack Obama, a facut public, saptamana trecuta, strategia pe care o ia in calcul pentru limitarea riscurilor sistemice pe care le prezinta bancile, anuntand planuri de limitare a tranzactionarii in nume propriu pentru banci, din fondurile celor care fac depozite, cu exceptia acelor tranzactii care sunt facute in interesul si la solicitarea clientilor. Aceste tranzactii reprezinta, conform declaratiilor unora dintre marile banci de pe Wall Street, pana la 10 procente din sursa profiturilor anuntate.
De asemenea, bancile ar urma sa fie restrictionate de le detinerea, investirea in si sponsorizarea unor fonduri speculative sau a fondurilor de investitii.
Comitetul pentru Stabilitate Financiara este compus din supraveghetori financiari, persoane care se ocupa cu reglementarea activitatilor bancilor si experti ai bancilor centrale din 24 de tari, dar si din institutiile financiare internationale.