3.4 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeInvestigații România LiberăFranţa a ameninţat că renunţă la euro pentru a salva Grecia

Franţa a ameninţat că renunţă la euro pentru a salva Grecia

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a ameninţat că Franţa va renunţa la euro pentru a forţa Germania să accepte salvarea Greciei, a declarat premierul spaniol, José Luis Rodriguez Zapatero, potrivit publicaţiei El Pais, preluată de AFP, citata de Mediafax.

Zapatero a făcut aceste afirmaţii la o întâlnire cu principalii reprezentanţi ai formaţiunii sale politice, Partidul Socialist al Muncii, menţionează El Pais. Publicaţia este apropiată guvernului spaniol, notează AFP.

“Sarkozy a subliniat angajamentul tuturor pentru a ajuta Grecia, fiecare după propriile posibilităţi, Franţa reevaluând situaţia ei în raport cu euro”, a spus Zapatero.

Şefii de state şi de guverne din zona euro şi reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional s-au reunit la sfârşitul săptămânii trecute la Bruxelles pentru a pune la punct un mecanism de sprijin pentru Grecia, care presupune acordarea unor împrumuturi de 110 miliarde de euro pe o perioadă de trei ani.

Decizia salvării statului elen de la intrarea în incapacitate de plată s-a lovit, însă, de reticenţa Germaniei.

“Sarkozy a bătut cu pumnul în masă şi a ameninţat că renunţă la euro, ceea ce a forţat mâna cancelarului german, Angela Merkel. Franţa, Italia şi Spania au făcut front comun în faţa Germaniei, ameninţând că vor rupe tradiţionala axă franco-germană”, a adăugat premierul spaniol.

Spania este unul dintre statele din zona euro confruntate cu deteriorarea situaţiei finanţelor publice. Zapatero a anunţat, miercuri, măsuri de austritate suplimentare şi nepopulare, la presiunea pieţelor şi partenerilor europeni.

Cele mai citite
00:00:22

 Biden: Ostaticul israeliano-american a fost eliberat de Hamas

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri (29 noiembrie) că ostaticul israeliano-american Liat Beinin a fost eliberat de Hamas după ce a fost răpit...

Curtea de Conturi: România, cele mai mari preţuri din UE şi importă la preţuri mai mari decât exportă

Un audit realizat în ultimii doi ani de Curtea de Conturi a României la Ministerul Energiei, control care a vizat perioada 2017-2022 şi a...

Pe ce cheltuie CE Oltenia 1 milion de euro

Complexul Energetic Oltenia a alocat un buget de peste un milion de euro pentru închirierea de utilaje și echipamente de construcții și de lucrări...
Ultima oră
Pe aceeași temă