28.9 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFranks: Politica monetară nu necesită o înăsprire din cauza majorării TVA

Franks: Politica monetară nu necesită o înăsprire din cauza majorării TVA

BNR nu trebuie să înăsprească politica monetară după majorarea TVA de la 19 la 24%, întrucât efectele vor fi temporare şi se vor disipa în a doua parte a anului 2011, dar banca centrală trebuie să rămână „vigilentă”, a spus şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks, citat de Mediafax.

 

„Creşterea TVA va avea un efect temporar asupra inflaţiei, dar ne aşteptăm ca aceste efecte să se disipeze în a doua parte a anului 2011. Nu cred că politica monetară necesită o înăsprire din cauza majorării TVA. BNR trebuie să rămână vigilentă asurpa efectelor de runda a doua”, a spus Franks.

El a arătat că efectele majorării TVA se vor manifesta o singură dată, analizele indicând faptul că inflaţia se va încadra în ţinta BNR în 2011.

 

„Trebuie să subliniez că nu ne aşteptăm la efecte de runda a doua în prezent”, a precizat Franks.

Guvernul a decis la finele lunii iunie să crească TVA de la 19% la 24%, după ce Curtea Constituţională a stopat tăierea pensiilor cu 15%.

Imediat, în şedinţa din 30 iunie, CA al BNR a stopat scăderea dobânzii de politică monetară, anunţând totodată trecerea la o gestionare „fermă” a lichidităţii din sistemul bancar.

La începutul lunii iulie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că rata inflaţiei se va plasa în jurul valorii de 8% potrivit ultimelor evaluări. Totodată, Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea ţintei de inflaţie pentru acest an stabilită în acordul stand-by încheiat cu România, de la 3,5% la 7,9%, după creşterea TVA de la 19% la 24%.

Ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă