3.9 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeInvestigații România LiberăFOTO Cum arată buncărul lui Ceauşescu din Mangalia

FOTO Cum arată buncărul lui Ceauşescu din Mangalia

La prima vedere, doar o movilă de pământ de pe malul mării din Mangalia, pe care majoritatea turiştilor o ignoră, ascunde de fapt un buncăr al dictatorului Nicolae Ceauşescu, susţin localnicii.

Buncărul, din timpul celui de-al doilea război mondial, este situat în apropiere de vilele de protocol pe care dictatorul comunist le-a construit pe litoralul românesc. El a fost, se pare, bine întreţinut în perioada comunistă. Vizavi de buncăr se află, de asemenea, o fostă cazemată a lui Nicolae Ceauşescu care a fost transformată în restaurant pescăresc. Cazemata este situată chiar pe malul mării astfel încât în cazul unui atac, dictatorul putea să fugă cu o ambarcaţiune pe mare.

Dacă aceasta din urmă a fost restaurată în prezent, buncărul a ajuns o groapă de gunoi, unde se adăpostesc câinii maidanezi. Buruienile şi ambalajele au năpădit intrarea, iar adolescenţii au desenat însemne graffiti pe ziduri. Totuşi, printre buruieni se observă o borna mică pe care este inscripţionat următorul mesaj: „Distrugerea acestei borne se pedepseşte conform legii 7/96″. Nimeni nu ştie de ce această borna a fost amplasată aici.

De altfel, puţin sunt cei care ştiu despre existenţa buncărului şi a cazematei lui Ceauşescu din Mangalia. Am întrebat-o pe o chelneriţă tânără care servea în fosta cazemată a dictatorului comunist dacă ştie care este povestea acestor locuri, dar nu am aflat mai multe detalii. „Asa se spune… că aceasta este cazemata lui Ceauşescu şi mai încolo buncărul lui, dar nu ştiu mai multe”, a mărturisit tânăra.

Buncărul nu se află printre obiectivele turistice din Mangalia
, dar localnicii se folosesc de acest mit pentru a atrage turiştii. De altfel, pe site-ul oraşului Mangalia nu se aminteşte nimic despre regimul comunist în istoria oraşului. Nici la categoria de atracţii turistice nu am găsit vreo referire la vilele de protocol ale comuniştilor din pădurea Comorova.

„Printre obiectivele turistice interesante putem menţiona existenţa uneia din cele mai vechi moschei din România (1590), de asemenea se mai pot vizita şi Muzeul de arheologie care găzduieşte câteva exponate unice în ţara, descoperite în zonă, colecţia de pipe şi curiozităţi ,,Mercurius” şi ruinele cetăţii Callatis”, scriu autorităţile locale pe site.

Aşadar, pădurea Comorova nu se află nici măcar printre obiectivele interesante ale staţiunii deşi, în perioada comunistă, aceasta era, pe timpul verii, locul de relaxare favorit al tuturor nomenclaturiştilor de prim rang. În complexul Comorova, ascuns printre arborii pădurii, se odihneau activiştii de partid şi angajaţii fostei Securităţi. Ceauşescu însuşi a fost oaspete ocazional al acestui complex, pentru el construindu-se o imensă sală de protocol, de formă octogonal-circulară, în stil rustic, cu mese de lemn şi protţp în mijloc, care putea adăposti până la 100 de oameni, scrie pe site-ul comorova.org.

Cu toate acestea, Managalia este o destinaţie atractivă de vacanţă pentru turiştii români, dar şi cei străini. Cei care nu au fost în ultimii ani la Mangalia, trebuie să ştie că imaginea staţiunii s-a schimbat mult în bine, ca urmarea a unei investiţii de cinci milioane de euro realizate de Ministerul Turismului şi Dezvoltării Regionale.

În iulie, a fost inagurat portul turistic Mangalia, unde în prezent sunt ancorate yacht-uri mici şi vase de pescuit. Portul, foarte pitoresc, are o alee lungă de promenadă cu bănci, fântâni de decor şi stâlpi de iluminat ambiental, precum şi locuri de joacă pentru copii.

Spre deosebire de celelalte staţiuni de pe litoral care la sfârşitul lunii septembrie sunt pustii, Mangalia este un oraş destul de animat, cu centre de baleno-terapie încă pline şi restaurante deschise până târziu în noapte. În plus, staţiunea este curată şi oferă posibilităţi de cazare la tarife convenabile.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Cel puțin doi morți și opt răniți, într-un atac în Ierusalim

Două persoane au fost ucise şi alte opt au fost rănite, dintre care cinci grav, în această dimineaţă, într-un atac cu arme de foc...

Henry Kissinger, unul dintre cei mai iluștri diplomați americani din ultimul secol a murit

Henry Kissinger, unul dintre cei mai iluștri diplomați americani a încetat din viață la vârstă de 100 de ani. Anunțul a fost...

Consulul general al României la Cernăuți a acordat diplome de excelență jurnaliștilor români de război

Consulul general al României la Cernăuţi, Irina-Loredana Stănculescu, le-a acordat, miercuri, în cadrul unei ceremonii cu prilejul Zilei Naţionale a României, diplome de excelenţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă