24.2 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFMI va astepta semne clare de revenire inainte de a cere noi...

FMI va astepta semne clare de revenire inainte de a cere noi masuri de austeritate statelor ajutate

Fondul Monetar International (FMI) va astepta aparitia unor semne clare de revenire globala a economiilor inainte de a solicita statelor pe care le ajuta implementarea unor noi masuri de austeritate, iar dupa trecerea crizei va cere in principal planuri pe termen mediu, nu actiuni imediate, potrivit Mediafax.

Politica actuala a Fondului este de a sustine dezvoltarea economica, dand o importanta mai redusa masurilor de austeritate, se arata intr-o analiza Reuters.

Cerintele FMI pentru a interveni in ajutorul statelor cu probleme financiare sunt moderate, evitandu-se astfel dezaprobarea populatiei, care a criticat actiunile institutei financiare internationale in timpul crizelor din Asia.

Dupa un deceniu in care actiunile institutiei au avut o relevanta redusa, FMI a inceput sa iasa in evidenta anul trecut, acordand imprumuturi mai multor state est-europene confruntate cu probleme, printre care Letonia, Ungaria, Romania, Serbia si Ucraina.

Economiile majoritatii statelor din Europa de Est ar putea sa scada cu cel putin 6% in acest an, si cu pana la 18% in cazul Letoniei.

In aceste conditii, FMI asteapta semne clare de revenire a economiilor, noteaza Reuters.

"Suntem foarte prudenti in a anunta sfarsitul declinului economic, inceputul revenirii sau momentul implementarii masurilor post-criza. Decizia apartine fiecarui stat in parte", a declarat directorul departamentului pentru Europa al FMI, Marek Belka.

Oficialul a precizat ca Fondul este atent la evolutia economiei din Europa de Vest. Institutia considera, de asemenea, ca ritmurile de relansare a economiilor din Europa de Est pot accelera, odata cu sfarsitul crizei.

"Atunci putem spera sa observam imbunatatiri vizibile in politicile fiscale", a spus Belka.

FMI a permis statelor ajutate sa majoreze deficitele bugetare, comparativ cu tintele stabillite anterior, dupa ce a devenit clar ca problemele economice prin care trec depasesc in intensitate estimarile initiale.

Spre exemplu, cu toate ca a obligat Letonia sa reduca pensiile cu 10% si salariile angajatiilor de la stat cu 20%, Fondul a permis autoritatilor sa mareasca deficitul bugetar la 10% din Produsul Intern Brut (PIB), fata de tinta initiala de 5%.

Institutia a lasat, de asemenea, Ucraina, stat care nu face parte din Uniunea Europeana, sa ridice limita de deficit la 6% din PIB, de la 0%. Masuri asemanatoare au fost permise si Romaniei, Ungariei sau Serbiei.

Belka a avertizat ca guvernele din Europa de Est se vor confrunta cu factori externi mai duri, precum precautia investitorilor, ceea ce ar putea determina statele ajutate de FMI sa lanseze planuri fiscale pe termen mediu pentru a avea o pozitie mai buna cand se vor reintoarce pe pietele internationale.

Analistii considera ca strategia FMI este riscanta din cauza unor posibile incetiniri in implementarea reformelor de care statele emergente au nevoie pentru a ajunge la nivelul de dezvoltare al tarilor din Europa de Vest. Aceste riscuri sunt provocate de incertitudinile politice din regiune.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă