31.3 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFMI: Preţul petrolul ar putea creşte cu 20-30% în urma sancţiunilor SUA...

FMI: Preţul petrolul ar putea creşte cu 20-30% în urma sancţiunilor SUA şi UE împotriva Iranului

Preţul petrolului ar putea creşte cu 20%-30% dacă Iranul va opri exporturile de petrol ca urmare a sancţiunilor impuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană, a estimat miercuri Fondul Monetar Internaţional (FMI) în primele sale comentarii publice pe această temă, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Potrivit FMI, sancţiunile financiare împotriva autorităţilor de la Teheran „ar putea fi echivalente cu un embargou petrolier” şi ar implica un declin al livrărilor cu circa 1,5 milioane de barili de petrol pe zi, din partea celui de-al cincilea mare producător de ţiţei la nivel mondial.

Volumul livrărilor de petrol pierdute ar fi comparabil cu pierderile de producţie înregistrate de Libia anul trecut, din cauza războiului civil care a dus la creşterea preţului ţiţeiului la peste 100 de dolari pe baril.

FMI a subliniat aceste riscuri într-o notă adresată reprezentaţilor G20 care s-au reunit săptămâna trecută la Mexico City.

Iranul a avertizat că ar putea bloca Strâmtoarea Ormuz, care este tranzitată de 20% din petrolul comercializat la nivel mondial, din cauza sancţiunilor occidentale.

Comentariile venite din partea FMI amplifică presiunile asupra administraţiei Obama, care încearcă să convingă ţări din întreaga lume să reducă importurile de petrol iranian fără ca acest fapt să ducă la creşterea preţurilor ţiţeiului, înainte de alegerile prezindenţiale din Statele Unite, din noiembrie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă