Fondul Monetar Internaţional (FMI) a respins acuzaţiile viceguvernatorului Băncii Centrale a Cehiei, Mojmir Hampl, că ar fi accelerat impactul crizei financiare în Europa Centrală şi de Est pentru a determina statele din regiune să ceară ajutorul FMI, transmite Bloomberg citat de Mediafax.
Hampl a spus, săptămâna trecută, că acţiunile FMI au fost „o încercare de a determina implicarea Fondului pentru salvarea întregii regiuni”, potrivit unui interviu acordat cotidianului austriac Der Standard.
Afirmaţiile sugerând că FMI „a intensificat cumva criza în serviciul propriilor interese financiare sunt în contradicţie cu situaţia reală, sfidând în acelaşi timp bunul simţ şi discernământul comunităţii internaţionale”, a declarat directorul adjunct al departamentului de relaţii internaţionale al FMI, Gerry Rice, într-o scrisoare adresată publicaţiei.
Fondul a acordat ajutoare financiare de miliarde de dolari unor state printre care Ungaria, România sau Letonia în contextul declinului economiilor acestor state şi a blocajelor de pe pieţele financiare.
Ţările care au încheiat acorduri cu instituţia internaţională au fost nevoite să adopte măsuri de austeritate pentru a se conforma programelor de împrumut.
„Din contră, FMI a ajutat la combaterea crizei, prin acţiuni rapide şi decisive”, a notat Rice, adăugând că statul ceh se numără printre susţinătorii rolului instituţiei, inclusiv la nivel financiar.
Cehia, care nu a apelat la ajutor financiar extern în timpul crizei, a fost afectată de cea mai gravă recesiune de la căderea comunismului, ca urmare a declinului exporturilor.
În interviul acordat Der Standard, Hampl a acuzat că instituţiile internaţionale au folosit informaţii eronate la evaluarea sistemului bancar din Cehia, iar acestea au fost corectate după intervenţia băncii centrale.
Guvernatorul Băncii Cehiei, Zdenek Tuma, a afirmat că remarcile lui Hampl reprezintă „opinii personale” şi nu poziţia băncii.
România are un acord stand-by pe doi ani cu FMI, semnat în martie 2009, pentru un împrumut de 12,95 miliarde de euro de la instituţie. La program mai participă UE, BM, BERD şi BEI, valoarea totală a creditului extern angajat de România de la instituţiile financiare internaţionale fiind de 19,95 miliarde euro.