5.3 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeInvestigații România LiberăFMI: Măsurile anunţate de Băsescu au fost elaborate de partea română, nu...

FMI: Măsurile anunţate de Băsescu au fost elaborate de partea română, nu de noi

Pachetul de măsuri anunţat joi de preşedintele Traian Băsescu, care cuprinde reduceri puternice ale salariilor şi pensiilor, a fost elaborat de autorităţile române şi nu a fost propus de FMI, se arată într-un comunicat transmis, vineri, la solicitarea agenţiei Mediafax, de instituţia financiară.

“Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi un pachet de măsuri de ajustare fiscală incluzând reduceri puternice ale salariilor din sectorul bugetar şi pensiilor. Acest pachet a fost elaborat de autorităţile române şi nu a fost propus de FMI”, se arată în comunicat.

Măsurile anunţate de Preşedinţie vor fi examinate de misiunea FMI aflată la Bucureşti pentru evaluarea acordului stand -by.

“Misiunea de la Bucureşti a Fondului va examina pachetul de măsuri în cadrul discuţiilor (purtate cu autorităţile române, n.r.)”, potrivit comunicatului FMI.

Informaţiile privind poziţia FMI faţă de anunţul de joi a apărut iniţial pe un blog al cotidianului american Wall Street Journal.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi seară că, în urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au ales soluţia reducerii salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi să scadă “masiv subvenţiile”, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15%.

Chiar înainte de începerea negocierilor, FMI a revizuit în scădere de la 1,3% la 0,8% prognoza de creştere economică a României pentru acest an, pe baza căreia a fost elaborat bugetul pe 2010 şi toate ţintele bugetare incluse în scrisoarea suplimentară de intenţie convenită în luna februarie, la ce-a de-a treia evaluare a acordului.

 

Cele mai citite

Familia Regală a României a găzduit o seară dedicată Curajului Civic

Marți, 28 noiembrie 2023, de la ora 18, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Consort au găzduit în Sufrageria de Stat...

Iohannis se întâlnește cu reprezentanții Bisericii Greco – Catolice la Blaj

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte, astăzi, la Blaj, cu Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică şi va participa la un eveniment comemorativ...

Guvernul modifică normele privind drapelul național. Președinții de Consilii Județene sunt obligați să-l poarte, ca și primarii

Președinții de Consilii Județene vor fi obligați să poarte eșarfa cu drapelul național al României, așa cum, până acum, erau obligați doar primarii. Pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă