22.7 C
Bucureศ™ti
luni, 14 octombrie 2024
AcasฤƒInvestigaศ›ii Romรขnia LiberฤƒFMI considera ca economia mondiala isi revine, dar continua sa fie vulnerabila

FMI considera ca economia mondiala isi revine, dar continua sa fie vulnerabila

Economia mondiala are o evolutie mai buna, insa continua sa fie vulnerabila, a declarat, luni, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, citat de AFP si preluat de Newsin.

Strauss-Kahn a subliniat ca prioritatea tarilor bogate este de a planifica o serie de masuri pentru reducerea deficitelor bugetare, ce s-au adancit in ultimul an, pe fondul luptei pentru combaterea recesiunii, atragand din nou atentia ca este prea devreme pentru retragerea stimulilor din piete.

"Recomandam cea mai mare prudenta, pentru ca este mai dureros sa retragem planurile prea devreme decat mai tarziu", a declarat el, in cadrul unei confeinte de presa.

Dupa agravarea crizei financiare, in urma falimentului Lehman Brothers, din 15 septembrie 2008, guvernele si bancile centrale au injectat sau garantat mii de miliarde dolari pentru sustinerea sistemelor fianciare si a activitatii economice.

Totodata, dobanzile de politica monetara au fost mentinute la un minim istoric in majoritatea tarilor dezvoltate.

Strauss-Kahn considera ca aceste masuri au contribuit la limitarea efectelor crizei. "In prezent, suntem intr-un moment critic. Sustenabilitatea revenirii va depinde de deciziile care vor fi luate de guverne in lunile urmatoare", a afirmat directorul FMI.

De asemenea, el a facut apel la guverne sa intocmeasca strategii pentru redresarea finantelor publice afectate de criza. Odata retrase masurile de sustinere, guvernele vor trebui sa reduca fara ezitare cheltuielile publice sau sa majoreze impozitele, a explicat Strauss-Kahn.

Directorul FMI a facut apel la state pentru cooperare internationala, chiar daca strategiile de iesire din criza difera de la caz la caz, si s-a aratat mai putin preocupat de mentinerea pe o perioada indelungata a politicilor monetare relaxate.

"In special in tarile dezvoltate, politicile monetare pot fi mentinute relaxate pentru un timp, in absenta unor riscuri inflationiste", a spus el.

"Insa unele tari emergente se confrunta cu alte riscuri, ce le-ar putea obliga sa majoreze dobanzile mai repede decat se estima", a completat el.

Cele mai citite

INS: Inflaศ›ia scade iar salariile cresc

รŽn ultimul an, salariul mediu net a crescut รฎn mod constant, cu valori cuprinse รฎntre 12,5% ลŸi 17,1% Institutul Naศ›ional de Statisticฤƒ relevฤƒ faptul cฤƒ...

Credinศ›a ศ™i politica la coadฤƒ: รฎntre moaศ™te ศ™i scrutin

La Iaศ™i, sunt 7 kilometri de speranศ›e ศ™i rugฤƒciuni ale pelerinilor ศ™i candidaศ›ilor la prezidenศ›iale, veniศ›i pentru binecuvรขntare Liderul PSD, Marcel Ciolacu, preศ™edintele PNL, Nicolae...

Lovit cu ciocanul รฎn cap รฎn parcarea unui cartier din Bucureศ™ti

Un incident extrem de violent a avut loc รฎn cartierul Militari Residence din Bucureศ™ti. Un tรขnฤƒr de 29 de ani a fost atacat brutal...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ