Intentia autoritatilor romane de a majora cu aproape 100% pensiile de stat, in urmatorii doi ani, accentueaza riscurile de supraincalzire economica si de depreciere rapida a leului, si ar putea avea un impact negativ asupra ratingurilor, a aratat agentia Fitch Ratings, citata de Reuters si Mediafax.
Camera Deputatilor a adoptat joi proiectul de lege privind majorarea pensiilor, stabilind cresterea punctului de pensie cu 43% de la 1 ianuarie 2008 si cu 33% in 2009, ceea ce determina majorarea cheltuielilor bugetare cu 14,3 miliarde de lei (6,08 miliarde de dolari), potrivit estimarilor Ministerului Economiei si Finantelor.
"Daca aceasta masura va fi implementata integral in 2008, fara reducerea altor cheltuieli sau majorarea de impozite, pentru echilibrare, va exista un stimul puternic pentru o economie care se confrunta deja cu riscul de supraincalzire. Aceasta ar reprezenta o evolutie negativa pentru perspectiva ratingului", a declarat, intr-un interviu acordat Reuters, Andrew Colquhoun, analist la Fich.
Agentia de rating mentine calificativul "BBB", cu perspectiva stabila, dar monitorizeaza in continuarea situatia economica, a precizat Colquhoun.
Inflatia va fi influentata
"Majorarea pensiilor va influenta inflatia, cresterea economica si deficitul de cont curent, ceea ce nu este o evolutie favorabila, dar trebuie sa asteptam, pentru a analiza amploarea impactului. Pe ansamblu, suntem multumiti de ratingul si perspectiva actuala", a adaugat analistul.
Guvernul roman are ca obiectiv obtinerea unui deficit bugetar de 2,8% din Produsul Intern Brut (PIB), in acest an. Conform metodologiei de calcul utilizate de UE, tinta de deficit se plaseaza la 3,2% din PIB, peste pragul acceptat de autoritatile de la Bruxelles, de 3%.
Inflatia anualizata s-a plasat la 3,8% in luna mai, incadrandu-se in intervalul tintit de banca nationala, de 3-5%.
Avertisment privind preturile
Cu toate acestea, specialistii avertizeaza ca avansul preturilor s-ar putea accelera semnificativ spre sfarsitul acestui an, pe fondul cresterii economice rapide, al presiunilor semnificative in sensul majorarii salariilor si al cheltuielilor bugetare.
In cea mai recenta prognoza, Fitch estimeaza ca inflatia va fi de 4,5% la sfarsitul lunii decembrie. Cresterea economica se va plasa la 6,5%, in vreme ce deficitul de cont curent va avansa la 13% din PIB, peste nivelul previzionat de autoritati, de 12% din PIB.
"Pana in prezent, Romania nu a intampinat dificultati de finantare a deficitului extern, dar, evident, in cazul in care conditiile globale de creditare s-ar inaspri…statul s-ar afla rapid in dificultate, daca deficitul de cont curent ar fi mult mai ridicat decat nivelul actual", a spus analistul.
Pierdere pe parcurs
In ceea ce priveste cursul leului, Colquhoun anticipeaza ca o parte din aprecierea rapida inregistrata recent va fi pierduta, "poate in restul anului 2007". Riscurile suplimentare rezultate din cresterea semnificativa a cheltuielilor ar putea determina o corectie mai rapida, a mai adaugat Colquhoun.
"Riscurile unei evolutii dezordonate sunt in crestere, cu siguranta, pe fondul unor aspecte precum masura referitoare la pensii", a conchis analistul.
Masuri liberale de crestere a gradului de impozitare
Marea surpriza a legii pensiilor este cea legata de cresterea fiscalitatii sugerata de PSD si inghitita de PNL. Astfel, de acum inainte, dupa ce legea va intra in vigoare, persoanele fizice vor plati contributia de asigurari sociale de 9,5% la venitul brut obtinut intr-o luna, reprezentand salarii, venituri din profesii libere, drepturi de autor, venituri din agricultura, prestari servicii, odata cu intrarea in vigoare a Legii pensiilor votata, joi, in Parlament.
la ora actuala, salariatii platesc contributiile de pensii doar la salariul brut obtinut intr-o luna. In cazul in care salariul depaseste valoarea a cinci salarii medii brute la nivel national, contributia se aplica numai asupra acestei valori.
Potrivit noilor reglementari, persoanele fizice vor plati contributia de pensii pentru toate veniturile obtinute intr-o luna din diverse surse. Curat masura liberala, cum ar zice Caragiale!