27.1 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFitch: industria energetica e stabila, in ciuda imputinarii veniturilor si a cresterii...

Fitch: industria energetica e stabila, in ciuda imputinarii veniturilor si a cresterii datoriilor

Agentia de rating Fitch acorda perspectiva "stabila" industriei petrolului si gazelor naturale din Europa Centrala in 2009, desi acest sector se confrunta cu mai multe provocari, printre care o potentiala "slabire a fluxurilor de numerar" si cresterea datoriilor financiare. Factorii-cheie de risc pentru industria petrolului si gazelor din Europa Centrala vor fi, in 2009, franarea dinamismului economic, care va afecta cererea, o profitabilitate probabil mai scazuta in sectorul de explorare si productie, marje mai reduse pe segmentul de rafinare, provocari provenite din zona reglementarilor pentru companiile de gaze si datoriile foarte mari ale unor societati, estimeaza Fitch.

"Ne asteptam ca presiunea datoriilor financiare sa creasca in urmatorii doi ani pentru multe companii de utilitati din Europa Centrala, in principal din cauza cheltuielilor de capital destinate generarii de energie. Finantarea acestor investitii si presiunile exercitate de institutiile de reglementare pentru mentinerea preturilor la niveluri scazute vor reprezenta provocari importante", a declarat directorul echipei de analiza a sectorului energetic din cadrul Fitch, Arkadiusz Wicik. Fitch considera ca lichiditatea si riscurile de refinantare vor fi importante pentru profilurile de credit ale companiilor din sectoarele petrolului, gazelor naturale si energiei, deoarece conditiile din pietele de credit nu par sa se imbunatateasca substantial in 2009.

Agentia de evaluare financiara a acordat perspectiva "stabila" si pentru industria energetica, anticipand ca firmele si companiile de utilitati "nu ar trebui sa fie afectate substantial de conditiile economice si de credit dificile, datorita calitatilor defensive ale acestui sector".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă