Potrivit agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings, tendintele din sistemul bancar romanesc continua sa fie pozitive, in pofida marjelor de profit inguste, principalele riscuri fiind determintate de avansul rapid al creditelor si ponderea importanta a imprumuturilor in valuta. "Trendul general este pozitiv pentru sistemul bancar romanesc, in pofida presiunilor exercitate asupra marjelor de catre ritmul redus de crestere a preturilor si de catre concurenta din ce în ce mai acerba, in special intre bancile cu actionari straini, care dispun de resurse similare si au structuri asemanatoare. Imbunatatirea profitabilitatii depinde de eficientizarea activitatii si extinderea operatiunilor fara sa fie generate pierderi operationale sau deteriorarea calitatii activelor, in eventualitatea inversarii tendintelor economice" – afirma Gulcin Orgun, director in cadrul Fitch.
Tendintele pozitive sunt determinate de imbunatatirea mediului operational, cresterea economica accelerata si de restructurarea institutiilor de credit de catre actionarii straini, considera agentia.
Potrivit lui Orgun, calitatea portofoliului de credite reprezinta o posibila slabiciune a sistemului, avand in vedere ponderea ridicata a creditelor indoielnice intr-un climat economic permisiv si într-o piata netestată. "Dezvoltarea unei retele puternice de atragere de depozite si reducerea gradului in care bancile se bazeaza pe finantarile venite din partea actionarilor majoritari vor fi factori pozitivi pentru stabilitatea sistemului bancar" – mai arata Fitch.
In vara acestui an, Fitch a imbunatatit plafonul de tara al Romaniei la nivelul "A minus", ceea ce a determinat, alaturi de sprijinul primit din partea actionarilor majoritari, cresterea calificativelor acordate mai multor banci. Indicatorul macroprudential acordat Romaniei este plasat in prezent la nivelul "2", situatie care reflecta tocmai cresterea rapida a creditelor si aprecierea monedei nationale. In cazul in care avansul imprumuturilor se va pastra la nivelul actual, indicatorul ar putea fi coborat la "3", cel mai scazut nivel, care sugereaza o vulnerabilitate ridicata la pontentiale riscuri sistemice, se spune in analiza Fitch.